Ce este un contact magnetic?

0
3848

Ce este un contact magnetic?

Contactul magnetic sau Reed Switch este un element al unui sistem de securitate alcatuit din doua lamele feromagnetice, de obicei aurite, iar zona de contact electric este amalgamata cu mercur. Lamelele sunt inchise ermetic intr-un tub de sticla din care ies catre exterior doua sarme pentru legaturi electrice. In prezenta campului magnetic, liniile de camp se concentreaza in zona lamelelor, care constituie o cale de reluctanta mica. Intre lamele apare o forta de atractie magnetica. Cand forta este suficient de puternica pune in contact lamele si inchide contactul electric.

Image1844d6323bf8c175867

Energia campului magnetic in volumul delimitat de suprafetele celor doua lamele aflate fata-n fata S, la distanta y este:

W = S·y·B2 /m0

unde B este inductia campului magnetic, si m0 permeabilitatea magnetica a vidului sau aerului. Forta exercitata intre lamele va fi:

F = dW/dy = S·B2 /m0

adica direct proportionala cu suprafata de contact S si cu patratul campului magnetic dintre lamele (care depinde implicit de distanta dintre lamele, daca distanta este mare).

Un contact Reed poate fi actionat fie de campul unui magnet permanent ( fig 2 ), fie de  un camp magnetic creat de curentul care trece printr-o  bobina astfel devenind un ” releu reed “( fig 1 )  .

qqqImage1851

fig 1.                                                                      fig.2

Contactul reed poate fi considerat cel mai simplu senzor magnetic. El furnizeaza un semnal de iesire direct utilizabil in sistemele de control. Este alcatuit dintr-o pereche de lamele flexibile, feromagnetice, pe post de contacte ale intrerupatorului, incapsulate ermetic intr-un tub de sticla umplut cu gaz inert. Lamelele magnetizate de campul magnetic orientat longitudinal se atrag, inchizand contactul. Diferenta dintre valoarea campului magnetic peste care se inchide contactul si valoarea campului sub care se deschide contactul fiind mare (histerezis), dispozitivul este bine imunizat impotriva fluctuatiilor de camp magnetic.

Contactele reed nu au nevoie de intretinere si sunt foarte bine protejate contra murdariei si prafului.

Utilizarea contactelor reed in foarte multe aplicatii este asigurata de simplitatea constructiva, pretul mic, siguranta in functionare si consumul nul de putere. In sistemele de securitate pentru monitorizarea deschiderii usilor si ferestrelor se ataseaza un magnet permanent de partea mobila, iar de partea fixa se monteaza un contact reed pe post de senzor de proximitate. Contactele se inchid cand magnetul este suficient de aproape ( usi, geamuri inchise) si se deschid la departarea magnetului (usi, geamuri deschise). Dorinta de a sesiza aproape orice in autovehicule face sa creasca numarul aplicatiilor cu senzori reed din industra autovehiculelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


9 − = 0