Wi-Fi la terase doar cu buletinul conform noii legi

0
1505

Adio cartele de telefonie mobila cumparate de la coltul strazii sau wireless gratuit. Potrivit unei modificari legislative, va trebui sa dam datele din buletin atunci cand cumparam o cartela prepay sau cand ne logam la reteaua wifi a unei terase.

Este bine sa nu va uitati buletinul acasa atunci cand vreti sa cumparati o cartela Pre Pay. Va trebui sa semnati un contract cu operatorul de telefonie mobila. O sa aveti nevoie de un act de identitate chiar si atunci cand va conectati la reteaua de internet a unui restaurant. O noua lege ii obliga pe patronii de terase sa introduca parole si wireless cu buletinul.

Mai mult, trebuie sa stiti ca tot ce faceti pe netul terasei, cafenelei sau restarurantului va fi stocat intr-un server si pastrat timp de 6 luni. Atentie, legea spune ca dupa jumatate de an informatiile colectate trebuie sterse complet.

Informatiile vor fi pastrate de providerii de internet, iar datele de contact ale persoanelor care s-au conectat vor fi stocate de catre reprezentantii restaurantului. Masura nu se aplica decat persoanelor juridice, astfel ca veti putea intra in continuare fara a va legitima pe wireless-urile din parcuri, institutii oficiale, aeroporturi si alte locuri publice.

Brusc, din locul in care vii sa te simti bine si sa te relaxezi la o cafea, la o bere, la un suc esti nevoit sa-ti furnizezi datele personale si asta nu stiu daca va conveni cuiva”, spune, reprezentantul unui restaurant. „Sunt oameni care tin cu siguranta la datele lor personale”.

Clientii teraselor afirma si ei ca vor prefera mai curand sa foloseasca internetul de pe abonamentul personal de telefonie: “In cazul in care ar trebui sa ma legitimez pentru a ma conecta la net o sa prefer sa folosesc o conexiune proprie, e intruziv.”

Deputatii care au votat pentru modificarile legislative sustin insa ca romanii vor fi protejati astfel impotriva atacurilor cibernetice. “S-a cerut de CSAT pentru cresterea sigurantei nationale”, spune deputatul Daniel Oajdea. „Daca ati savarsi un atac cibernetic sau nu stiu ce de pe internet, se poate afla identitatea dumneavoastra usor.

Parlamentarul da si un exemplu ilustrativ: „Spre exemplu, vrei sa-ti varuiasca cineva in casa. Daca faci un contract tot iti dai datele din buletin, pentru ca altminteri nu poti sa inchei contractul.

In Romania sunt in prezent 16 milioane de posesori de cartele Pre Pay. Ei vor avea la dispozitie 6 luni ca sa-si declare identitatea, altfel cartelele lor SIM vor fi dezactivate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


3 + 2 =