Uite ce poate ascunde un smartphone ieftin

0
1812

Telefonul spion, care ascultă convorbirile şi trimite informaţiile personale pe serverele din China, este de vânzare şi în România. Cu ajutorul unui motor antivirus construit de români, informaticienii germani au descoperit una din cele mai importante ameninţări informatice din prezent.

Este ieftin, produs în China şi reproduce un telefon celebru produs de o companie coreeană. Până aici nu ar fi nimic neobişnuit pentru smartphonul Star N9500, care este pus la vânzare pe siturile de anunţuri online din România, la preţuri cuprinse între 500 şi 700 de lei.

Aplicaţiile preinstalate pe acest telefon mobil permit infractorilor să îl localizeze şi să îl înregistreze pe utilizator şi, mai mult, să aibă acces la toată baza de date din telefonul acestuia: de la clipuri video, la contul bancar.

“Virusul stă şi ascultă conversaţiile, citeşte mesajele. E un program spion până la urmă, din moment ce fură datele, le trimite fără acordul nostru şi poate instala alte aplicaţii fără acordul nostru. Telefonul nu mai este al nostru”, spune Bogdan Botezatu, specialist Bitdefender.

Informaţiile interceptate de la mii de utilizatori din toată lumea ajung pe un server anonim din China.

Softurile create de programatorii români i-au ajutat pe experţii germani în securitate IT să descopere că în acest telefon este implantat în fabrică programul de spionaj. Şi nu încercaţi să îl ştergeţi, pentru că este protejat.

Virusul rulează ca o aplicaţie, iar interceptarea datelor personale se face de la mii de kilometri distanţă, spun specialiştii IT. Ştergerea virusului este foarte complicată şi necesită mult timp pentru că trebuie spart sistemul de operare. De aceea, recomandarea experţilor în securitate informatică este să evitaţi acest model. Dacă l-aţi cumpărat, returnarea costă foarte mult, un tertip pentru a descuraja renunţarea la telefonul-spion.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


3 + 5 =