Tot ce trebuie sa stii despre sistemele fotovoltaice. Ghid complex – partea II

0
1781

Energia solara este o sursa de energie curata, ieftina, regenerabila, care poate fi folosita aproape in orice colt al lumii. In orice zona in care lumina soarelui loveste suprafata pamantului este o locatie potentiala pentru a genera energie solara. Si din moment ce energia solara vine de la astrul solar, ea reprezinta o sursa NELIMITATA de energie.

Tehnologiile de energie regenerabila genereaza energie electrica din resurse care sunt infinite. Pe Pamant a fost nevoie de sute de mii de ani pentru ca petrolul, gazul și carbunele sa se formeze, asa ca de fiecare data cand una dintre aceste resurse este arsa pentru a crea electricitate, acea resursa este din ce in ce mai finita.

Consideram ca folosirea unor resurse regenerabile, cum sunt recunoscutele energii eoliana, solara si hidroelectrica pentru a genera electricitate, nu epuizeaza resursele.

Asadar:

Aplicatii ale tehnologiei fotovoltaice

In ziua de azi, energia generata de panourile solare fotovoltaice ajuta oamenii care traiesc in zone mai izolat, precum si altora care locuiesc in orasele mari sau in zone periurbane sa pompeze apa, sa tina luminile aprinse, sa incarce bateriile, sa alimenteze reteaua cu electricitate si multe altele.

Nu conteaza cine esti, unde te afli sau ce faci, tehnologia fotovoltaica iti atinge inevitabil modul de  viata in moduri pe care s-ar putea sa nu le constientizezi. Acestea sunt unele dintre cele mai importante aplicatii ale tehnologiei fotovoltaice pe care trebuie sa le stii:

  • Aplicatii de energie de sine statatoare

In zonele urbane, tehnnologia panourilor solare poate fi utilizata pentru a alimenta orice, de la dispozitive si instrumente autonome, pana la case si comunitati intregi, inclusiv infrastructuri precum: semafoare, transmitatoare radio si pompe de apa. Pentru zonele rurale si indepartate de civilizatie, rularea extensiilor de linii electrice nu este intotdeauna convenabila, nici macar rentabila, iar in unele cazuri, pur si simplu nu este posibila. De aceea, sistemele fotovoltaice sunt solutia.

  • Putere in spatial cosmic

Inca de la inceput, tehnologia fotovoltaica a fost principala sursa de energie pentru aplicatii spațiale, cum sunt: Statia Spatiala Internationala, satelitii artificiali care orbiteaza in jurul Pamantului si roverele trimise de cercetatori pe Marte si pe Luna.

  • Transport

Tehnologia aceasta poate fi utilizata pentru a furniza energie auxiliara vehiculelor electrice, cum ar fi masini, barci sau avioane. Unele automobile vin chiar cu celule fotovoltaice montate pe trapa pentru a alimenta, astfel incat autovehiculul sa fie furnizat cu o sursa de energie in timpul miscarii, adica printr-o incarcare continua a bateriilor. Multe puncte de incarcare pentru vehicule electrice sunt alimentate cu energie solara, fie in întregime, fie doar partial.

  • Ferme solare

Atunci cand sunt implementate la scara larga panourile fotovoltaice pot furniza cantitati de energie mare, producand cantitati de pana la Gigawati. Aceste sisteme la scara larga tind sa utilizeze panouri fixe sau de urmarire a soarelui care il urmeaza in timp ce acesta se deplaseaza pe cer, furnizand energie direct in orase si retele regionale.

Panourile solare si sistemele fotovoltaicele sunt una si acelasi lucru?

Panourile solare si sistemele fotovoltaice sunt intr-adevar sinonime, dar usor diferite. Panourile solare folosesc energia de la soare pentru a produce agent termic: apa calda si caldura pentru locuinta. Panourile fotovoltaice folosesc si ele radiatia solara pentru a produce energie electrica, insa principiile de functionare sunt altele.

Avantaje incontestabile

In ceea ce privesc avantajele sistemelor fotovoltaice si a intregii tehnologii ar trebui sa stii ca ofera numeroase beneficii, si anume:

  • Surse de energie curate

De departe, cel mai mare avantaj al sistemelor fotovoltaice este ca permit producerea de energie curata, iar intr-o societate afectata grav de problemele climatice si de mediu acest avantaj este absolut necesar. Spre deosebire de sursele traditionale de energie, panourile solare fotovoltaice nu emit gaze nocive cu efect de sera si alti poluanti atunci cand creeaza electricitate. De asemenea, nu epuizeaza resursele naturale. Acest lucru ajuta la protejarea mediului si incurajeaza ca resursele naturale ale Pamantului sa dureze mai mult.

  • Silentiozaitate si discretie

Tehnologia fotovoltaica si panourile solare nu produc zgomot in timp ce genereaza electricitate. Aceasta este o distinctie cheie fata de alte metode de generare a energiei, si anume, generatoarele din curte care produc zgomot. Nu numai ca sunt silentioase, dar si discrete, iar pe masura ce tehnologia fotovoltaica a devenit mai avansata, panourile solare au devenit mai mici, flexibile si mai discrete.

  • Disponibilitate 100%

Nu exista loc pe Pamant unde soarele sa nu straluceasca, de aceea si radiatia solara este disponibila oriunde. Deci, indiferent de locatie, lumina soarelui poate fi folosita pentru a genera electricitate oriunde intr-un mod descentralizat. Si din moment ce soarele produce cantitati uriase de energie, atunci si deficitul este zero, cum ar fi cele care exista cu alte surse, precum combustibilii fosili si energia eoliana.

  • Costurile de intretinere sunt mici

Aproape toti producatorii din domeniu ofera o garantie de 20-25 de ani pentru panourile solare. Tot ce trebuie sa faci este sa pastrezi suprafata panourilor curata.

  • Utilizarea energiei solare reduce facturile de energie electrica

Cu cat obtii mai multa energie electrica de la panourile solare, cu atat esti mai putin dependent de retea si, prin urmare, facturile de energie vor scadea substantial, ceea ce in ultima perioada in Romania este o adevarata binecuvantare.

Dezavantaje

In ciuda avantajelor convingatoare, apar si cateva dezavantaje ale tehnologiei fotovoltaice care ar trebui luate in considerare pentru o imagine cat mai clara:

  • Dependenta de locatie

Disponibilitatea radiatiei solare poate varia dramatic in functie de locul in care esti. De exemplu, un panou solar din Romania va avea mai putina expunere la lumina puternica a soarelui fata de unul aflat in Mexic, deci ia in calcul si pozitia geografica a tarii noastre si inclusiv a gospodariei tale.

  • Soarele dispune

Trebuie sa tii cont ca absolut toate sursele de energie regenerabila (solara, eoliana, mareea) sunt variabile, iar productia de energie depinde in intregime de conditiile meteorologice. Aceasta inseamna ca celulele fotovoltaice ar putea avea zile in care nu se produce aproape nimic si acest lucru ar putea duce la o penurie de energie, mai ales daca o locatie sau o regiune depinde mult prea mult de surse regenerabile.

Factori de luat in seama pentru a dimensiona corect un sistem fotovoltaic

Specilistii avertizeaza ca este important sa iei in considerare anumiti factori inainte de a face o achizitie de acest gen si anume:

  • Ia in calcul consumul mediu lunar pe timp de vara si pe timp de iarna
  • Ia in calcul perioada din zi in care ai consumul cel mai mare; de obicei este dimineata intre orele 06:00 si 09:00 si seara intre 19:00 si 23:00, in timp ce sistemul fotovoltaic produce intre orele 10:00 si 16:00
  • Puterea consumatorilor pe care ii ai in locuinta
  • Hotarasete daca doresti sa detii un sistem ON Grid sau OFF Grid

Pentru ca toate acestea aspecte sa fie luate in considerare, recomandam sa iei legatura cu echipa de specialisti Spy Shop care sa iti ofere cele mai bune sfaturi in acest sens. Pe site-ul nostru online gasesti o varietate larga de panouri solare de la producatori cunoscuti.

Canadian Solar este o companie din Ontario care produce module fotovoltaice solare si care conduce proiecte in domeniu la scara larga.

Mai multe detalii despre produsele Canadian Solar gasesti aici

Huawei nu este o companie recunoscuta strict pentru telefoane. Nu, nu deoarece aceasta si-a marit catalogul de produse. La ora actuala, compania chinezeasca este lider de top incontestat in productia de invertoare monofazate, trifazate si acumulatori. Invertoarele solare fac diferenta, la fel si compania Huawei.

Mai multe detalii despre invertoarele Huawei gasesti aici

Cat produce un sistem fotovoltaic

Un sistem de panouri fotovoltaice de 3 kW genereaza o energie de aproximativ 4000 kWh pentru un an intreg. Bineinteles, productia de energie fluctueaza in functie de anotimp. Astfel, in perioada calda, de vara un sistem de panouri solare este capabil sa produca pana la 480 kWh pe luna, iarna prodcand in jur de 150 kWh pe luna.

De asemenea, Administratia Fondului pentru Mediu acopera 90% din investitie (daca te hotarasti sa mergi pe acest drum), iar restul va fi acoperit de catre tine. Un aspect imbucurator pentru ca vei reusi sa acoperi investitia in cativa ani, maximum 3 ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


− 4 = 5