„The Mask”, una dintre cele mai avansate operaţiuni de spionaj cibernetic

0
1700

Echipa de cercetare a Kaspersky Lab a anunţat descoperirea „The Mask” (alias Careto), o ameninţare avansată, care a fost implicată în operaţiuni de spionaj cibernetic încă din 2007. Caracterul special al „The Mask” este dat de complexitatea setului de instrumente utilizate de către atacatori.

Acesta include un malware extrem de sofisticat, un rootkit, un bootkit, versiuni adaptate pentru Mac OS X şi Linux şi, probabil, versiuni pentru Android şi iOS (iPad/iPhone), transmit cei de la Kasspersy.

Ţintele principale sunt instituţii guvernamentale, birouri diplomatice şi ambasade, companii din domeniul energiei, petrolului şi gazelor, organizaţii de cercetare şi activişti. Victimele acestui atac cu ţinte specifice sunt din 31 de ţări din întreaga lume – din Orientul Mijlociu şi Europa până în Africa sau Americi.

Principalul obiectiv al atacatorilor este acela de a colecta informaţii cu caracter confidenţial din sistemele infectate. Acestea includ documente oficiale, dar şi diverse chei de criptare, configuraţii VPN, chei SSH (care au rolul de a identifica un utilizator sau un server SSH) şi fişiere RDP (utilizate de către Remote Desktop Client pentru a deschide automat o conexiune cu computerul rezervat).

„Există o serie de motive pentru care credem că aceasta ar putea fi o campanie sponsorizată de către un stat”, a declarat Costin Raiu, directorul Global Research and Analysis Team (GReAT) în cadrul Kaspersky Lab. „În primul rând, am observat un grad foarte înalt de profesionalism în ceea ce priveşte procedurile operaţionale ale grupului din spatele acestui atac. De la administrarea infrastructurii, închiderea operaţiunii, evitarea accesului persoanelor neautorizate prin intermediul regulilor de acces şi utilizarea ştergerii definitive (wiping) în locul ştergerii parţiale (deletion) a fişierelor de log. Această combinaţie face ca acest atacator să fie mai sofisticat chiar decât Duqu, fiind una dintre cele mai avansate ameninţări în acest moment. Acest nivel de sofisticare nu este normal pentru gupările de infractori cibernetici”, a încheiat Costin Raiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


− 5 = 1