Tendințe tehnologice pentru 2021

0
798

Lumea se schimbă din ce în ce mai mult și cu o rapiditate intensă, iar pandemia de Coronavirus a accelerat schimbările în tehnologie într-un mod neașteptat. Tehnologiile tinere și nu numai, au condus modul în care întreprinderile au avansat și au implementat transformările digitale de-a lungul anilor (cu atât mai mult în ultimul an).

Poate părea ciudat să faci predicții pentru 2021 când anul actual ne-a luat prin suprindere cu totul. Nimeni nu a prevăzut evenimentele care vor schimba un întreg glob, dar un lucru este cert: tehnologia în această perioadă a cunoscut transformări importante, fiind și ea afectată de pandemie. De altfel, astăzi cele mai importante tendințe tehnologice vor juca un rol semnificativ pentru a ne adapta și a face față numeroaselor provocări actuale. Fie că vorbim despre trecere la telemuncă, la noile reguli despre modul în care ne întâlnim unii cu alții și interacționăm în spațiul public, până la modul în care ne securizăm locuințele, toate acestea și mai multe vor reprezenta pe termen lung forțe motrice în gestionarea schimbării la nivel mondial.

În cartea lui Bernard Marr, unul dintre cei mai futuriști lideri în tehnologie și antreprenoriat din lume: „Tendințe Tech în practică: Cele 25 de tehnologii care conduc a IV-a Revoluție Industrială” acesta explică rolul tehnologiei în furnizarea de soluții inovatoare de afaceri pentru companii de dimensiuni diferite și industrii variate.

Astfel, te invităm în articolul de azi să afli care sunt tendințele emergente în tehnologie pentru 2021:

AI (Inteligența artificială)

AI se întâmplă acum. De câțiva ani este una dintre cele mai mari tendințe tehnologice, dar credem că în curând își va schimba statusul de la tendință, la necesitate. În 2021, AI va deveni un instrument și mai valoros pentru a ne ajuta să interpretăm și să înțelegem lumea din jurul nostru.

Gândește-te că volumul datelor pe care le colectăm cu privire la asistența medical, ratele de infectare și succesul măsurilor luate pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19 vor continua să crească. Asta înseamnă că algoritmii de învățare vor deveni din ce în ce mai performanți. De la sisteme de viziune computerizată din zone publice, până la analiza interacțiunilor descoperite prin inițiative de urmărire a contactelor, algoritmii de auto învățare vor identifica conexiuni și informații care pot trece ușor neobservate de analiza manual umană.

Pentru businessuri, provocarea va fi să înțeleagă tiparele în schimbare ale comportamentului clienților. Mai multe activități umane vor avea loc online, de la cumpărături și socializare, la medii de lucru virtuale, meetinguri și recrutare. Pa parcursul anului 2021, instrumentele pe care le folosim pentru a analiza aceste schimbări comportamentale vor deveni mai sofisticate și se vor mula mai ușor pe cerințele de buget și infrastructură din interiorul companiilor.

Și pentru că suntem în continuare la capitolul AI, cererea în creștere pentru etică este din ce în ce mai mare. În trecut, firmele care au adoptat învățarea automata și alte tehnologii de inteligență artificială au acordat o atenție scăzută impactului ETIC. Astăzi, însă, atât consumatorii, cât și angajații se așteaptă ca organizațiile să adopte inteligența artificială într-un mod responsabil. Pe viitor, firmele vor alege în mod deliberat să facă afaceri cu parteneri care se angajează în etica datelor și înțeleg necesitatea unor practici de gestionare a acestora care reflect propriile valori, precum și ale clienților.

5G

Internet mai rapid nu înseamnă doar că putem încărca și mai rapid pagini web sau că putem petrece mai puțin timp în așteptarea încărcării filmulețelor de pe YouTube. Fiecare avans succesiv în conectivitate mobilă de la 3G încoace, a deblocat noi posibilități de utilizare pentru Internet:

  • 3G a făcut navigarea pe web și serviciile bazate pe date să fie utile pentru dispozitivele mobile
  • 4G a dus la creșterea platformelor muzicale și de video streaming pe măsură ce lățimea de bandă a avansat
  • 5G va deschide în curând mai multe uși pentru POSIBIL

Pe scurt, 5G și alte rețele avansate de mare viteză fac ca toate celelalte tendințe pe care le discutăm aici să fie oricând și oriunde disponibile. Aplicații complexe de învățare automată bazate pe acces în timp real la surse Big Data pot să fie realizate pe teren prin simplă automatizare.

Revoluția AS-A-SERVICE

Acest termen nu este încă tradus în limba română, dar o sa-l explicăm cât putem noi de bine. As-A-Service înseamnă furnizare de servicii de care avem nevoie pentru a trăi și a lucra prin intermediul platformelor Cloud la cerere. Aceasta este cheia care a pus celelalte tendințe tehnologice la îndemâna tuturor. De fapt, acesta este și motivul pentru care inteligența artificală și robotica reprezintă o reală posibilitate pentru aproape orice business sau organizație. Datorită ofertelor Cloud de la companii gigant ca Microsoft, Amazon sau Google, din ce în ce mai multe start-up-uri din orice domeniu pot implementa tehnologie de ultimă oră cu investiții mici în echipamente, instrumente sau oameni specializați.

Pe măsură ce pandemia avansează global, companii care se bazează pe Cloud pentru a oferi soluții scalabile și-au dublat, chiar triplat veniturile. Zoom este un exemplu bun, fiind adoptat de firme mici, mijlocii sau mari grație vitezei cu care a fost capabil să adauge servere și să sporească acoperirea și calitatea serviciilor. Acest lucru a fost posibil datorită naturii sale bazate pe Cloud și a furnizorilor săi care au crescut rapid capacitatea de a satisface cererea în creștere. În 2021 acest lucru va deveni un imperativ.

Automatizarea vehiculelor

La nivel european, volumul de pasageri care utilizează transport public este mereu în schimbare. În funcție de condițiile locale și măsurile luate de autorități, inițiativele în jurul vehiculelor cu conducere automată vor continua să crească. În ultimii ani am văzut apariția roboților în sectoarele de îngrijire, iar în 2021 vor deveni din ce în ce mai importanți; în special atunci când vine vorba de interacțiunea cu persoanele cele mai vulnerabile la infecții, cum ar fi vârstnicii.

Astfel, ne putem aștepta pe viitor ca dispozitivele robotizate să fie utilizate pentru a oferi noi canale de comunicare, precum accesul la asistență la domiciliu 24/7 sau în condițiile în care este periculos să trimiți personal de îngrijire medicală la domiciliu (wow, nu?). Și nu putem să nu includem aici noua „specie de zburătoare” apărută în ultimii ani – dornele – care se doresc a fi utilizate pentru furnizarea de medicamente vitale, echipate cu algoritmi de viziune computerizată.

Ne așteaptă un 2021 complicat, dar revoluționar. Tehnologiile avansează și se pliază pe nevoile umane așa cum preconizează trendurile futuriste.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


9 − = 8