Sistemele cu recunoastere faciala – “Face Recognition”

0
2582

Sistemele cu recunoastere faciala – “Face Recognition”

Cu toate ca este o tehnologie destul de veche, aparuta inca de prin ani 60, nu a ajuns foarte raspandita si accesibila. Cum functioneaza? Facial Recognition este un sistem informatic capabil sa identifice, sa analizeze si sa compare fetele noastre. Sistemul are nevoie de o imagine, fototgrafie sau orice inregistrare video pe care apoi o compara cu o baza de date existanta. Algoritmul analizeaza particularitatiile fetei, cum ar fi forma ochiilor, a guri, linia barbiei, nasul sau urechile.
Ca si utilitate, in afara de zona de securitate nationala, antiterrorism, mai are utilitate in zona de private security, de exemplu in cazinourile care vor sa fie alertate atunci cand o persoana supecta le trece pragul si se mai gaseste in zona de internet si social media.

Internet, Marketing si Social Media

Adobe (LightRoom), Microsoft (Windows Hello), Apple (iPhoto), Facebook (DeepFace) si Google (Picasa) folosesc deja de ani buni sisteme de recunoastere faciala. Dupa cum stiti, Google va permite sa cautati dupa o fotografie pe internet, iar Facebook va recomanda cu acuratete numele tuturor celor prezenti intr-o fotografie postata atunci cand vreti sa-i etichetati. Cum face asta? Bineinteles cu ajutorul unui soft de recunoastere faciala bazat pe niste algoritmi foarte complecsi. Ca sa aveti o idee despre ce este vorba, algoritmul de recunoastere a celor de la Facebook are o acuratete de aproape 98% fata de a celor de la FBI a carui acuratete este de doar 85%. In marketing, Face Recognition poate este folosit pentru a identifica publicul prezent intr-un zona (varsta, sex) apoi folosind informatia, celor prezenti li se afiseaza exact mesajul tinta, targetat.

Industria privata

Cazinourile, stadioanele, producatorii de automobile sau companiile private folosesc de asemenea sisteme de recunoastere faciala in diverse scopuri precum securitatea, control acces, pontajul, imbunatatirea proceselor etc. De exemplu Ford implementeaza impreuna cu Intel un sistem de pornire a masinii doar pe baza recunoasterii faciale, in caz contrar, beneficiarul primeste o fotografie cu cel care este pe scaunul soferului si ii poate da sau nu acordul pentru a porni masina. Volvo foloseste sistemul pentru a identifica soferii somnorosi si a nu-I lasa sa adoarma la volan, ajutand totodata la prevenirea accidentelor auto.

National Security

Aeroporturile, punctele vamale, metroul, sunt doar cateva zone publice cu grad ridicat de securitate care folosesc aceste sisteme pentru a proteja populatia impotriva agresiunilor teroriste. Cu ajutorul acestor sisteme, Politia si serviciile secrete au dejucat de-a lungul timpului mai multe posibile atentate si au fost prinsi criminali si infractori.

Practic aceast sistem, acest program poate prelua si prelucra imagini de la orice camera de supraveghere care ofera o calitate buna a imaginii.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei si a softurilor, aceste sisteme de recunoastere faciala vor fi tot mai exacte si tot mai importante, atat in siguranta cetatenilor cat si pentru marketeri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


− 6 = 2