Râmnicu Vâlcea, centrul ţepelor cibernetice.

0
1742

Mulţi dintre infractorii cibernetici din România sunt însă pur şi simplu ţepari care profită de naivitatea americanilor care îşi fac cumpărăturile pe internet. Românii le vând produse inexistente sau, în unele cazuri, îi conving să îşi divulge PIN-ul cardului şi alte date bancare. Capitala acestor infractori este Râmnicu Vâlcea, oraş vizitat de curând de jurnaliştii de la Reuters.

 

Pentru un oraş în care principalul angajator este muribundul Combinat Chimic Oltchim, Râmnicu Vâlcea nu duce lipsă de maşini scumpe. Vâlcenii ştiu că multe dintre aceste maşini sunt ale celor supranumiţi hackeri, chiar dacă infracţiunile lor cibernetice nu sunt din cale afară de spectaculoase. „Necesităţile tehnice pentru a săvârşi astfel de fapte nu sunt foarte avansate. Au fost anumite persoane care, cu mulţi ani în urmă, au reuşit să obţină o anumită sumă de bani, şi care i-au atras pe ceilalţi în mirajul acesor fapte”, declară un poliţist sub protecţia anonimităţii.

Antrenaţi de agenţii FBI, poliţiştii din Râmnicu Vâlcea arestează anual zeci de infractori cibernetici care le vând americanilor produse fictive pe eBay sau le clonează cardurile.

Jurnaliştii de la Reuters pun inclusiv existenţa lanţurilor de fast-food în Râmnicu Vâlcea pe seama bogăţiei ilegale pe care o aduc infractorii. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Râmnicu Vâlcea îşi ratează de fapt potenţialul economic, căci ar putea avea o industrie IT puternică la cât de multă informatică se învaţă în liceele din oraş. În oraşul supranumit Hackerville există chiar şi un colegiu specializat pe informatică, iar mulţi dintre infractorii cibernetici au învăţat acolo.

„De obicei, aceşti oameni provin din familii dezorganizate sau unde părinţii sunt plecaţi în alte ţări sau i-au lăsat cu bunicii sau cu alte rude care nu şi-au pus punctul de vedere asupra lor”, crede Petruţ, elev la Colegiul Naţional de Informatică.

Aşadar, pe mulţi tineri din Râmnicu Vâlcea nu cunoştinţele de informatică îi trimit pe calea infracţiunilor online, ci situaţia de acasă. Iar faptul că Râmnicu Vâlcea este capitala hackerilor tradează problemele sociale din acest oraş.

sursa: Business Club

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


7 + = 10