Raed Arafat: Nu vom accepta ca banii pentru UPU sa fie folositi la plata utilitatilor si a pazei

0
1457

Fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe (UPU) trebuie utilizate exclusiv pentru pacienţii trataţi în aceste secţii, şi nu pentru plata utilităţilor sau a serviciilor de pază, le-a spus marţi secretarul de stat Raed Arafat şefilor de direcţii sanitare şi managerilor de spitale.

Arafat a participat, marţi, la o videoconferinţă cu şefii direcţiilor de sănătate publică, managerii spitalelor de urgenţă şi medicii/asistenţii şefi ai UPU de la nivel naţional.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că instituţia va stabili un cadru unitar privind cheltuielile cu materiale sanitare, medicamentele şi serviciile în unităţile de primiri urgenţe şi va monitoriza situaţia acestora, pentru o gestionare corectă şi transparentă a fondurilor publice. Demersul vine după ce MS a constatat că, în multe cazuri, din aceste fonduri erau decontate servicii fără nicio legătură cu respectivele secţii, cum ar fi utilităţile sau serviciile de pază.

Oficialul MS a atenţionat reprezentanţii spitalelor şi ai autorităţilor locale sanitare asupra modului în care se fac decontările în cadrul UPU şi a cerut ca facturile trimise la minister pentru decontare să fie clare şi să evidenţieze serviciile şi analizele efectuate numai în departamentele UPU ale spitalelor.

Raed Arafat a explicat, cu acelaşi prilej, care dintre cheltuieli vor fi considerate eligibile şi care nu. “De exemplu, nu vom mai accepta ca din banii pentru UPU să fie decontate plăţile pentru utilităţi sau serviciile de pază, acestea fiind datoria spitalelor în întregime. Fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe trebuie utilizate exclusiv pentru deservirea pacienţilor trataţi în aceste secţii”, le-a spus Arafat celor prezenţi la videoconferinţă.

Secretarul de stat a atras atenţia şi asupra decontărilor pentru reactivi şi analize medicale, controalele efectuate anul trecut evidenţiind situaţii neclare în unele cazuri.

Sursa: Mediafax.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


− 3 = 2