Protectie perimetrala bazata pe camere video

0
522

Intr-un sistem de supraveghere video traditional absolut toate obiectele in miscare, oameni, animale, miscari ale crengilor, genereaza o alarma care adesea poate fi falsa. Avansul tehnologic semnalat in ultimii doi ani in randul sistemelor de inteligenta artificiala a permis unor producatori ca Hikvision, sa produca solutii de supraveghere video care au ca scop minimizarea alarmelor false. Inregistratoarele Hikvision care incorporeaza tehnologii de inteligenta artificiala fac parte din familia de NVR-uri DeepinMind. De exemplu un model prevazut cu deep learning este capabil de filtrarea alarmelor false generate de subiecti irelevanti ca animale, frunze este iDS-7700NXI-I4(P)/8S. Acesta suporta filtrarea alarmelor false pentru urmatoarele situatii: trecere peste bariera virtuala, detectie de intrusi, patrunderea si parasirea unei zone predefinite.Iata operatiile necesare pentru reducerea alarmelor false:

  1. Filtrarea alarmelor false. Din meniul principal al NVR-ului se navigheaza in System-Event-Smart Event si se activeaza modul de detectie dorit, apoi se bifeaza optiunea “Target of interest”. Exista trei moduri disponibile: human, vehicle si human&vehicle. Odata cu alegerea modului/modurilor de operare, sistemul va utiliza un algoritm specific pentru elminarea alarmelor false.

Daca se bifeaza optiunea “Enable Smart Analysis”, NVR-ul poate utiliza camere standard IP Hikvision pentru analiza video. Nu sunt necesare camere IP inteligente. In aceste conditii NVR-ul poate analiza fluxurile video generate de 8 canale IP de maximum 4 megapixeli sau 4 camere IP de maxim 8 megapixeli la un standard de compresie H.264/H.265. 

In aceste conditii NVR-ul rejecteaza alarmele false, iar in fereastra de redare si management fisiere poate cauta doar alarmele identificate de NVR ca fiind reale. Daca totusi se va dori verificarea si alarmelor false pentru un plus de siguranta, acestea se regasesc in “File Management-Event Type-False Alarm”.

Recomandari in instalarea camerelor

Peformantele sistemului se datoreaza in mare parte in instalarea corecta a camerelor IP.

Pentru o instalare in interior se recomanda pozitionarea camerei la o inaltime de 2~3m. In exterior se recomanda instalarea acestora la inaltimi de 3~8m. Analiza video se va realiza pana la o distanta de 50m pentru camere de 12mm, 40m pentru 8mm, 30m pentru 6mm. Unghiul dintre axa optica si orizontala nu trebuie sa depaseasca 15°.

NVR-urile Hikvision DeepinMind pot analiza obiectele in miscare ale caror inaltime este 1/16 si 1/2 din dimeniunea pe verticala. De exemplu, o camera IP de 2 megapixeli, obiectele analizate sunt cuprinse intr 64~540 de pixeli pe verticala.Iata o situatie in care persoana din cadrul de mai jos este prea mare pentru a fi detectata, deoarece aceasta ocupa aproape intreaga scena. In astfel de conditii se recoomanda ajustarea pe verticala a camerei pentru a initia detectia de la o distanta mai mare.

Un alt factor important care contribuie la succesul proiectului consta in utlizarea unor camere prevazute cu leduri IR sau chiar mai performante din randul de camere care imbratiseaza tehnologia darkfighter.

Obiectele din cadrul camerei pot obtura intregul eveniment, care se poate traduce prin generarea de alarme false, consumandu-se astfel din resursele NVR-ului.

In unele scenarii, o sursa puternica de lumina poate duce la detectia ingreunata a tintei. Pentru situatii in care sursa de lumina este in spatele obiectului tinta, acesta este in totalitate negru. Prin urmare se recomanda activarea functiilor WDR sau BLC. Luminile farurilor, a lanternelor si a reflexiilor sunt reduse de functia HLC din camere.

O regula adecvata de analiza video este un alt factor critic care trebuie considerat in protectia perimetrala. De exemplu, intr-o aplicatie in care se doreste detectia persoanelor care trec din stanga in dreapta cadrului monitorizat se recomanda definirea barierei centrale cat mai pe centrul imaginii pentru a-i oferi NVR-ului suficient timp sa analizeze miscarile.

Pentru aplicatii interne, se recomanda utilizarea de dome-uri cu WDR si un camp vizual cat mai larg. In cazul instalatiilor externe se recomanda utilizarea de camere bullet in detrimentul celor dome. Prelingerea picurilor de apa pe dome-ul camerelor poate reduce precizia sistemului.

Modele de camere recomandate

Exemple de instalari corespunzatoare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


7 − 4 =