Poliţia Capitalei a ridicat, anul trecut, în vederea casării, peste 1.300 de arme, dublu faţă de 2011

0
1723

Poliţiştii bucureşteni au ridicat pe parcursul anului 2012, în vederea casării, peste 1.300 de arme, dublu faţă de anul 2011, potrivit informaţiilor remise AGERPRES de Poliţia Capitalei.

Astfel, anul trecut, au fost ridicate, pentru a fi casate, 1.343 de arme, cu aproape 96% mai mult decât în 2011, şi 55.362 bucăţi de muniţie, faţă de 1.329 câte au fost ridicate de poliţişti în urmă cu doi ani.

Deţinătorii de arme letale şi neletale au obligaţia, conform legii, să se prezinte la Poliţie pentru prelungirea vizei, înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de port-armă, acesta fiind de 5 ani de la data primei autorizări sau de la data ultimei vize de prelungire.

În cazul în care deţinătorii nu se prezintă la Poliţie au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la expirarea permisului de port-armă, să predea la un magazin autorizat arma şi muniţia aferentă. În caz contrar, conform legii, persoanele riscă închisoarea de la 1 la 5 ani.

Verificările poliţiştilor asupra deţinătorilor de arme şi confiscările masive, din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale, au venit în urma controlului de amploare dispus de Poliţia Română, în martie, anul precedent, imediat după incidentul de la coaforul din zona Perla, când Gheorghe Vlădan, angajat al Ministerului Afacerilor Interne din anul 2007, a împuşcat mortal două persoane, una dintre acestea fiind chiar soţia sa, şi a rănit alte şase.

Totodată, potrivit Poliţiei Capitalei, în urma verificărilor au fost anulate, anul trecut, 617 autorizaţii, în 49 din cazuri fiind suspendat dreptul de deţinere şi folosire al armelor.

“Activitatea a fost concentrată pe intervenţia promptă în situaţiile în care s-au folosit arme încălcând prevederile legale precum şi pe identificarea persoanelor care deţin arme în mod ilegal. În anul 2012 au fost înregistrate 239 de infracţiuni la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase, fiind ridicate în vederea confiscării 119 arme, 36 letale şi 80 neletale, precum şi 900 de bucăţi de muniţie”, au precizat pentru AGERPRES oficiali din Poliţia Capitalei.

În Bucureşti, anul trecut, au avut loc 46 de incidente în care au fost folosite arme, cu aproape 18% mai puţin ca în 2011. În şapte dintre situaţii au fost folosite arme letale şi în alte 39 – arme neletale. În 24% din totalul evenimentelor de acest gen, oamenii legii au ajuns la concluzia că armele erau deţinute ilegal.

Potrivit datelor Poliţiei Capitalei remise AGERPRES, aproape 20% din persoanele fizice deţinătoare de arme în România sunt bucureşteni, în timp ce alţi 9% sunt reprezentaţi de firmele juridice care au astfel de autorizaţii.

Astfel, în Bucureşti sunt autorizate să deţină arme şi muniţii 31.290 persoane fizice, reprezentând 19,6% din totalul înregistrat la nivel naţional, precum şi 209 persoane juridice reprezentând 9% din totalul deţinătorilor de arme pe ţară.

Poliţia Capitalei a eliberat autorizaţii pentru un număr de 14.478 de persoane care deţin arme letale, reprezentând 12,7% din totalul naţional. De asemenea, au fost eliberate autorizaţii în cazul a 24.633 de arme neletale, reprezentând 28% la nivel naţional. Persoanele juridice autorizate deţin 1.345 de arme letale şi 1.444 de arme neletale.

Sursa: Agerpres.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


9 + = 15