Paza în unele şcoli, asigurată de angajaţi, prin rotaţie

0
1469

Supravegherea în unele unităţi de învăţământ din judeţul Suceava se va face de angajaţii instituţiilor, prin rotaţie, începând cu noul an şcolar. Conducerile şcolilor au luat această decizie întrucât nu dispun de personal special angajat pentru asigurarea securităţii în şcoli sau de fonduri pentru pază.

În raportul privind starea învăţământului la început de an şcolar, semnat de inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr, se arată faptul că din cauza scăderii numărului de norme la nivelul judeţului au rămas puţine posturi de paznici (întâlnite mai mult la licee), astfel încât şcolile au fost nevoite să identifice alternative ale formelor clasice de asigurare a securităţii.

În acelaşi raport se semnalează probleme nesoluţionate privind asigurarea pazei, în special în unităţile mici, de tipul grădiniţelor, care îşi asigură securitatea cu personalul propriu, fiecare angajat având asemenea atribuţii, prin fişa postului.

Sisteme de supraveghere video, în unele şcoli

Asemenea probleme şi situaţii se înregistrează la Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Nr. 1 „Pinochio” Rădăuţi, GPP Nr. 3 „Micul Prinţ” Rădăuţi, Grădiniţa cu Program Normal (GPN) Nr. 5 „Voinicelul” Rădăuţi, GPP Nr. 7 „ABC” Suceava, GPN Nr. 5 Suceava, GPN Nr. 1 „Pinochio” Suceava, GPN Nr. 1 Sălăgeni, Dumbrăveni, GPP Nr. 1 „Alba ca Zăpada” Vatra Dornei, GPP Nr. 2 „Bambi” Vatra Dornei şi GPN „Luminiţa” Siret.

În decursul ultimului an s-au înregistrat progrese în privinţa asigurării securităţii unităţilor de învăţământ prin sisteme de supraveghere video, acest fapt fiind şi un efect al respectării unor condiţii impuse în derularea unor evenimente educaţionale, cum ar fi examenele naţionale (evaluarea naţională, bacalaureatul sau concursul de ocupare a posturilor).

Din cauza costurilor mari, multe şcoli au renunţat la utilizarea firmelor de pază, iar introducerea sistemelor de supraveghere video şi a sistemelor de alarmare au constituit modalităţi mult mai eficiente pentru asigurarea securităţii spaţiilor.

În unităţile din mediul rural, unde dotările cu echipamente nu au putut fi realizate, din lipsa fondurilor, securitatea se asigură în colaborare cu primăriile şi poliţia, cu ajutorul cadrelor specializate din aceste instituţii, în multe situaţii, spaţiile şcolare fiind în proximitatea acestora.

Sursa: monitorulsv.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


+ 4 = 11