Un ordin care va intra în vigoare pe 20 februarie impune restricţii drastice pentru utilizatorii de drone teleghidate. Pasionaţii din acest domeniu au contraatacat, unindu-se într-o asociaţie pentru a-şi face vocea auzită mai bine.
În urma demersurilor făcute de ei, Ministerul Transporturilor şi-a declarat disponibilitatea de a purta discuţii, pentru adoptarea unor măsuri de corectare a ordinului restrictiv.
Vestea că Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut reanalizarea ordinului prin care se impuneau restricţii drastice de utilizare a dronelor foto-video a fost primită cu un entuziasm reţinut de către utilizatorii acestor aparate de zbor de mici dimensiuni.
„Ne bucură faptul că ministerul îşi reconsideră poziţia faţă de acest subiect şi că este de acord să poarte discuţii cu noi pentru găsirea unei formule mai bune de lucru. Pe de altă parte, ne pare rău că nu a fost suspendată aplicarea prevederilor Ordinului nr. 8 până la revizuirea lui. Practic, în formula actuală, de la 20 februarie intră în vigoare restricţiile impuse de acest ordin”, ne-a declarat brăileanul Cătălin Voinea, unul dintre pionierii utilizării dronelor foto-video din România.
După cum se ştie, o reglementare controversată emisă de guvernanţi limitează drastic libertatea de acţiune şi de expresie a pasionaţilor de fotografie şi filmare aeriană. Este vorba despre Ordinul Ministrului Transporturilor nr.8/13.01.2014, privind stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian a aeronavelor civile motorizate, fără pilot la bord, publicat în Monitorul Oficial nr.50, din 21.01.2014. Concret, prin ordinul respectiv se stabileşte că, pentru ridicarea în aer a unei drone teleghidate trebuie cerută permisiunea autorităţilor aeronautice cu 45 de zile înainte şi trebuie completată o serie de formulare care, de fapt, încă nici n-au fost tipărite.
Ordinul Ministrului Transportului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 ianuarie, urmând să intre în vigoare peste 30 de zile de la acea dată, mai exact pe 20 februarie a.c. Din acel moment, dronele foto-video de pe teritoriul României vor fi, practic, consemnate la sol. Evident, măsura a provocat o reacţie imediată a posesorilor de drone. În primă instanţă, s-au început demersurile pentru înfiinţarea unei organizaţii reprezentative. Astfel, cinci proprietari de drone din toată ţara, mai exact din Brăila, Braşov, Sebeş, Bucureşti şi Bacău, au pus bazele Asociaţiei Producătorilor de Film şi Fotografie Aeriană.
sursa: adevarul.ro