Suntem în perioada concediilor, deci într-o perioadă propice pentru… hoţii din locuinţe. În lunile iulie şi august au loc, potrivit statisticilor Poliţiei Române, cele mai multe spargeri de case sau apartamente. Numai în judeţul Timiş, în primele trei săptămâni ale acestei luni, 34 de persoane au făcut plângeri la Poliţie după ce s-au trezit cu locuinţele călcate de hoţi. Oamenii legii îi sfătuiesc pe cei care pleacă în vacanţă să acorde o atenţie sporită informaţiilor pe care le dezvăluie, mai ales pe rețelele de socializare.
În ciuda statisticilor, locuitorii Timişoarei nu par să fie foarte îngrijoraţi atunci când vine vorba despre asigurarea locuinţelor sau a bunurilor. Puţini dintre aceştia au grijă să-şi monteze un sistem de alarmă. De obicei, doar cei care au trecut printr-o experienţă nefericită în care locuinţa le-a fost prădată.
Ce soluții au timișorenii pentru a se proteja de hotii din locuințe? ”La blocuri, la fiecare, dacă puteai pune un sistem de alarmă”, ”Unii mai pun parul după ușă, alții își mai pun un sistem electronic, își angajează un bodyguard”,”Încuiem și atâta tot”.
Majoritatea hoţilor acţionează după ce află informaţii despre proprietarii locuinţelor, spun poliţiştii. Atunci când nu reuşesc să afle detalii, acţionează la întâmplare în zona cartierelor de case, departe de agitaţia oraşului. La periferia orașului, de exemplu, gardurile caselor sunt foarte ușor de escaladat. În plus, dacă locuințele nu sunt dotate cu sisteme de alarmă, munca hoților devine și mai simplă.
Fie că îşi iau informaţiile de pe site-urile de socializare, de la vecini sau chiar de pe bileţele lăsate în uşă, hoţii reuşesc să îşi îndeplinească obiectivele. Cele mai multe din bunurile sustrase sunt plasme, electrocasnice, bani sau bijuterii.
“Le recomandăm să lase casele asigurate, să-și monteze sisteme de alarmă sau supraveghere video, să nu posteze pe rețelele de socializare faptul că sunt plecați”, sună sfaturile lui Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.
sursa: digi24.ro