Cu periodicitatea obişnuită de şase săptămâni, Mozilla a lansat ieri versiunea cu numărul 23 a browser-ului Firefox. Noutăţile aduse de noua versiune cuprind o serie de module noi de securitate şi o serie mai mică de modificări de interfaţă.
Cea mai importantă noutate din Firefox 23 este activarea implicită a opţiunii Mixed Content Blocking. Creată pentru a bloca atacurile de tip Man-in-the-middle sau Eavesdropping pe paginile securizate, opţiunea va bloca anumite bucăţi din conţinutul livrat prin conexiuni nesecurizate, care este uneori intercalat în paginile securizate, cum ar fi imaginile sau scripturile. În mod implicit, Mixed Content Blocking va bloca doar conţinutul activ, adică scripturile, şi va permite încărcarea celui pasiv precum imaginile, însă utilizatorul va putea modifica acest comportament pentru fiecare site în parte.
Firefox 23 este compatibil acum cu Content Security Policy 1.0, un set de specificaţii HTML care permite creatorilor de pagini Web să specifice adresele URL care pot servi cod JavaScript, browser-ul ignorând celelalte resursele pentru a feri utilizatorii de atacurile de tip Cross-Site Scripting sau code Injection.
Interfaţa a suferit o serie de modificări, printre acestea regăsindu-se utilizarea unui singur motor de căutare atât în bara de adrese cât şi în caseta pentru căutare, apariţia barelor pentru derulare care respectă grafica din OS X 10.7 şi apariţia unei interfeţe noi pentru înştiinţarea utilizatorului despre absenţa unor plugin-uri. Tot ca o măsură de siguranţă, add-on-urile pot fi setate acum să nu pornească în mod implicit, acestea urmând să fie activate doar cu consimţământul utilizatorului atunci când o pagină Web îl cere.
Firefox 23 elimină opţiunile care permiteau controlul încărcării codului JavaScript sau încărcarea automată a imaginilor, eliminând totodată opţiunea afişării în permanenţă a barei pentru taburi. Accelerarea video va beneficia de suport DXVA2 în cazul rulării pe sistemele de operare Windows de la Vista încoace iar Social API a fost îmbogăţit cu noi opţiuni, la aceste noutăţi de natură tehnică adăugându-se obişnuita listă de breşe de securitate şi probleme de stabilitate care au fost rezolvate.