MApN: Numărul aeronavelor MiG 21 LanceR din înzestrarea Forţelor Aeriene, informaţie clasificată

0
1117

MApN precizează că numărul aeronavelor de luptă MiG 21 LanceR aflate în înzestrarea Forţelor Aeriene Române face parte din categoria informaţiilor clasificate şi că, în consecinţă, conform prevederilor legale, acest tip de informaţie nu poate face obiectul informării publice.

“Precizăm, de asemenea, că numărul aeronavelor MiG 21 Lancer, starea de operativitate, precum şi gradul de instruire a piloţilor asigură în prezent capacitatea Forţelor Aeriene de a îndeplini misiunile de poliţie aeriană asumate de România ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice”, menţionează ministerul, după ce presa a relatat că ministrul Apărării nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor referitoare la numărul avioanelor funcţionale de care dispune în prezent Armata.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobritoiu, prezent alături de şeful Statului major al forţelor aeriene, Fănică Cârnu, la ceremonia cu ocazia Zilei Aviaţiei, nu a putut preciza, la întrebarea jurnaliştilor, care este numărul avioanelor tip MIG funcţionale de care dispune Armata în prezent.

Dobriţoiu a remarcat, vineri, la finalul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene că niciunul dintre avioanele care au survolat Bucureştiul cu această ocazie nu este românesc.

“După cum aţi observat, nu a trecut niciun avion românesc pe cer”, a afirmat Dobriţoiu, exprimându-şi nemulţumirea faţă de modul în care este înzestrată armata.

Jurnaliştii l-au întrebat pe ministrul Dobriţoiu de câte MIG-uri funcţionale mai dispune în prezent Armata. El s-a întors către şeful Statului major al forţelor aeriene, Fănică Cârnu, pentru a obţine un răspuns. “Avem să ne îndeplinim misiunile la pace”, a replicat comandatul forţelor aeriene.

Ulterior, jurnaliştii au întrebat care este numărul exact al avioanelor de tip MIG funcţionale, însă nici de această dată nu au obţinut un răspuns clar. “Asta nu înseamnă că aviaţia militară nu poate să-şi îndeplinească, exact ce spunea domnul general, misiunile de poliţie aeriană”, a replicat de această dată Dobriţoiu.

Lui Dobriţoiu i s-a mai pus această întrebare, în 4 iunie, la Breaza (jud. Prahova), unde participa la aniversarea a o sută de ani de la înfiinţarea Colegiului Militar “Dimitrie Cantemir”.

Întrebat de câte avioane MIG 21 LanceR dispune, în prezent, Armata română şi câte dintre acestea sunt încă funcţionale, ministrul a răspuns atunci că la acest moment în dotarea armatei sunt aproximativ 30 – 35 de astfel de aparate de zbor, dar că acestea “se apropie de sfârşitul ciclului lor de viaţă” şi că în anul 2014 “toate vor fi obiecte de muzeu”.

Sursa: Mediafax.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


4 − = 0