Manualul de stil al CIA a ajuns pe internet

0
3252

Manualul de stil al CIA, care prezintă regulile de redactare a materialelor informative elaborate de spionii americani, a ajuns pe internet, informează EFE și ziarul ‘The Guardian’, comentând cu ironie că, de acum înainte, oricine poate scrie precum un agent secret.
‘Style Manual and Writers Guide for Intelligence Publications’, ediția a opta, din 2011, are 185 de pagini și oferă indicații complexe pentru scrierea unor rapoarte ‘clare și concise’. Cartea se aseamănă cu manualul de stil conform căruia lucrează și redactorii și editorii marilor publicații din lume. Agenților li se cere să evite termenii și exprimările excesiv de tehnice, să fie ‘obiectivi’ și să scrie ‘ca jurnaliștii și analiștii’.
‘O bună activitate informativă depinde, în mare măsură, de o exprimare clară și concisă’, afirmă directorul direcției de analiză din cadrul CIA, Fran Moore, în prefața cărții. Potrivit lui Moore, agenții CIA nu numai că au plăcerea de a scrie, dar sunt și foarte performanți în această privință.Informațiile strânse de agenți și analizele făcute de aceștia nu pot fi folosite la adevărata lor valoare dacă nu sunt comunicate corespunzător. De aceea, manualul oferă o serie de îndrumări pentru ca materialele redactate să fie ușor de înțeles, cu un stil direct, care să evite ‘înfloriturile’.
‘Trebuie să se evite ceea ce este superfluu, indiferent cât de strălucitor poate să pară’, cere CIA. Frazele și paragrafele trebuie să fie scurte, cu structură variată, făcând economie de adjective și adverbe. ‘Lăsați substantivele și verbele să-și arate propria forță’, sfătuiește manualul.Cartea reamintește că nu trebuie să se facă rabat de la reguli elementare, precum acordul dintre subiect și predicat, și indică în mod clar cum trebuie folosite majusculele, abrevierile, punctuația și cuvintele compuse.
Stilul CIA are și caracter patriotic, apreciază ziarul englez, care nu uită să menționeze faptul că numele britanice trebuie americanizate, chiar și când este vorba despre nume proprii. De exemplu, spionii americani vor scrie ‘Labor Party’, când se vor referi la partidul din Marea Britanie, pe care locuitorii acestei țări îl numesc ‘Labour Party’.
Manualul este reeditat periodic în ediții modificate întrucât ‘lumea nu este statică’ și, prin urmare, se schimbă și limbajul folosit de CIA pentru analizele sale.

Sursa: Agerpres.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


8 + 9 =