Inovații în tehnologia sistemelor de securitate (alarmă și supraveghere video)

0
1143

Tehnologia sistemelor de securitate (alarmă/supraveghere) evoluează pe zi ce trece și este constant actualizată pentru a îmbunătăți siguranța și confortul consumatorilor. De la îmbunătățirea constantă a procesoarelor de camere, până la senzori de alarmă mai deștepți și mai capabili, și o serie întreagă de noi alerte și funcții inteligente care îți facilitează viața, aceste funcții și tehnologii noi fac ca securitatea să fie mai stabilă ca niciodată.

Detectoare de mișcare inovatoare

În timp ce majoritatea sistemelor de alarmă (în combinație cu cele de supraveghere) sunt focusate și astăzi pe detecția mișcării sau pe alte forme de detecție (precum conctactele pentru uși și ferestre), noi forme de senzori de înaltă tehnologie au apărut în ultimii ani. Aceștia includ tot de la detecția radar, la detecția fină a sunetelor făcută cu ajutorul tehnologiei prezente în microfoane și detectoare de geam spart.

Deși departe de utilizarea în sistemele de securitate (alarmă/supraveghere) pentru case, tehnologia radar  își face drum în aplicații de securitate de înaltă tehnologie și de înaltă performanță pentru utilizarea în senzorii de securitate. Senzorii de mișcare cu radar folosesc tehnologia electromagnetică pentru a detecta mișcarea, spre deosebire de tehnologia luminii infraroșie utilizată frecvent în senzorii de mișcare. Senzorii radar electromagnetici sunt deosebit de utili pentru eliminarea alarmelor false și asigură detecția precisă și fiabilă a mișcării, întrucât nu sunt sensibili la multe dintre lucrurile care declanșează alarme false pe senzorii normali – animale mici care se plimbă în câmpul vizual, vânt și vreme, precum și lumina ambientala care pâlpâie.

La fel ca un sistem radar tradițional, senzorii radar sunt de asemenea capabili să ofere informații detaliate despre obiectele detectate, cum ar fi locația, viteza și direcția de mișcare. În multe cazuri, senzorii radar și alarmele pot fi, de asemenea, integrate în sistemele și stațiile de supraveghere a camerelor, declanșând înregistrarea video în scopuri de verificare și monitorizare.

Senzori audio

Pe măsură ce sistemele de securitate avansează în ceea ce privește tehnologia, devine un lucru obișnuit integrarea detectorilor în acestea. Pe măsură ce tehnologia CCTV și camerele de supraveghere se îmbunătățesc, acestea adaugă frecvent microfoane cu capacități sporite de detecție audio. Folosind tehnologie avansată de procesare cu algoritmi creativi, aceste sisteme cu camere în care sunt integrate microfoane pot asculta și detecta anumite sunete predefinite, precum spargerea sticlei, focurile de armă sau ridicarea tonului vocii. Când sunt captate aceste sunete, sistemul poate să declanșeze o înregistrare video cu scopul verificării situației, poate avertiza stația de monitorizare pentru a verifica înregistrările în direct ale evenimentului, sau pur și simplu înregistra pentru a servi drept dovezi în cazul unei întâmplări nefericite.

Sistemele care folosesc detecția audio sunt, de asemenea, îmbunătățite în continuare prin analize audio, care ajută procesarea, detectarea și alertarea agenților de securitate (ce monitorizează sistemul) în cazul incidentelor zgomotoase și potențial periculoase. Frecvent combinate cu analiza video, analitizele audio încep să acapareze teren în locuri precum centrele comerciale și sistemele de transport public, unde supravegherea târzie pe timp de noapte și detectarea evenimentelor cu probleme sunt vitale pentru siguranța publică. De asemenea, acestea se situează bine în perimetrul instalațiilor de mare valoare, unde sunt necesare măsuri proactive pentru a asigura securitatea.

Integrare mobilă avansată

Integrarea mobilă pentru sistemele de securitate „a explodat” (în mod meritat) în ultimii ani, iar funcțiile inteligente devin din ce în ce mai integrante atât în eforturile de securitate casnice, cât și comerciale. Deși monitorizarea de la distanță prin intermediul dispozitivului mobil și capacitatea de a arma sau dezafecta de la distanță un sistem sunt populare de ceva timp, multe sisteme și producători încep să integreze funcții precum butoanele de panică și declanșarea de alarmă în aplicațiile lor mobile. Acest lucru permite utilizatorilor sistemului să declanșeze alarma și să alerteze stația de monitorizare în legătură cu eventuale urgențe, direct de pe telefonul lor. Aceste sisteme permit, de asemenea, utilizatorilor să verifice și să anuleze alarmele atunci când este necesar, iar acum permit utilizatorilor să stabilească o serie întreagă de alerte, notificări și setări personalizate pentru o experiență de securitate accesibilă, comodă și cuprinzătoare de oriunde.

Învățare automată și analize predictive

Analizele și algoritmii de învățare automată transformă rapid modul în care operează sistemele de securitate și cât de eficiente sunt acestea. În timp ce recunoașterea facială și (după cum s-a menționat) recunoașterea audio sunt tehnologia sistemului de securitate care este deja utilizat pe scară largă, algoritmi de machine learning îmbunătățiți sunt dezvoltați în permanență pentru a face sistemele de securitate mai inteligente, mai exacte și mai eficiente, cu aplicații care variază de la suprimarea alarmelor false, până la incidente și comportamente, predicție, precum și urmărirea suspecților. Odată cu avansarea tehnologiei de machine learning și AI, ne putem aștepta ca sistemele de securitate și producătorii să evolueze rapid, să devină mai automatizați și să ofere măsuri de securitate mai bune, preventive și active, dincolo de supravegherea pasivă tradițională și de protecția perimetrului.

Rezoluție video îmbunătățită

În cele din urmă, o avansare foarte comună în tehnologia sistemului de securitate a fost îmbunătățirea rezoluțiilor pentru camerele de supraveghere, ceea ce permite captarea unor imagini mult mai clare. Odată cu apariția camerelor digitale, sistemele CCTV au fost inițial capabile să treacă de la rozoluția de 480p, la 720p și 1080p; majoritatea camerelor IP de înaltă calitate vin acum 4K Ultra HD, care oferă o imagine suficient de mare pentru a analiza detalii precum fețele, plăcuțele de înmatriculare și altele utile pentru supraveghere. Împreună cu analiza audio și video predictivăa, precum și monitorizarea de la distanță și capacitățile îmbunătățite de stocare, camerele de supraveghere de azi asigură o supraveghere completă și eficientă, atât pentru prevenirea incidentelor, cât și pentru rezolvarea problemelor ulterioare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


6 − 5 =