„Recunoasterea fetei este o abilitate sociala importanta dar nu toti suntem la fel de buni in asta” spune Jia Liu pshiholog congnitiv la Normal University din Beijing. Dar ce anume conteaza in diferentiere? Un nou studiu efectuat de Liu si colegii Ruosi Wang, Jingguang LI si altii scoate la iveala dovadada experimentala ca inegalitatea abilitatilor este inradacinata in modul unic in care mintea percepe fetele.
„Indivizii care proceseaza fata ca un intreg si nu pe parti sunt mai buni in sarcinile de recunoastere a fetei” ne comunica Liu. In viata de zi cu zi, recunoastem fetele in ambele modalitati: holistic si analitic – insemnand a selecta parti precum ochii sau nasul. Dar in timp ce creierul foloseste procesarea analitica pentru tot felul de obiecte – masini, case, animale – „procesarea holistica este considerata a fi critica in recunoasterea faciala”.
Pentru a izola procesarea holistica ca si cheie in recunoasterea fetei, cercetatorii au masurat mai intai abilitatile participantiilor la studiu – 337 de studenti, barbati si femei – pentru a-si aminti complet fetele, folosind o sarcina in care trebuiau sa selecteze fetele studiate si flori din cele mai necunoscute.
Urmatoarele doua sarcini au masurat performanta in sarcinile care marcau procesarea holistica. Efectul de compozitie al fetei (Composite face effect – CFE) apare atunci cand doua fete sunt impartite orizontal si lipite impreuna. Este mai usor sa identifici jumatatea de sus a fetei atunci cand este alineata cu cea de jos decat atunci cand cele doua sunt fin montate impreuna. Asta pentru ca creierul le combina automat pentru a forma o fata noua si nefamiliara – efectul procesarii holistice.
O alta caracteristica ce marcheaza procesarea holistica este efectul partii intregi (whole part effect – WPE). In aceasta, oamenilor le este aratata o fata, apoi li se cere sa recunoasca o parte din ea, nasul. Ei se descurca mai bine cand caracteristica este prezentata in cadrul intregii fete decat atunci cand este expusa printre alte nasuri: ne amintim nasul integrat in intreaga fata. De asemenea cercetatorii au evaluat participantii cu inteligenta generala.
Rezultate: Participantii care au obtinut un punctaj mai mare in CFE si WPE adica in procesarea holistica – au obtinut de asemenea punctaje mai mari in prima sarcina de recunoastere a fetei. Insa nu s-a putut face nici o conexiune intre recunoasterea faciala si inteligenta generala constituita dintr-o multitudine de procese cognitive – o sugestie ca procesul de recunoastere a fetei este unic.
„Cercetarile noastre explica partial de ce anumite persoane nu uita fetele niciodata, in timp ce altii desincronizeaza frecvent fetele prietenilor si rudelor” explica Liu.
„De aceea cercetarea aduce sperante pentru terapii pentru o a doua categorie de persoane care sufera de prosopognozie (orbul fetei) si autism. Cunoscand ca mintea percepe o fata ca un intreg si nu ca o colectie de parti individuale, putem antrena oamenii pe procesarea holistica pentru a-si imbunatati abilitatea de recunoastere a fetei” concluzioneaza aceeasi Jia Liu.