China dezvăluie camera de 500 megapixeli care identifică fețe în mulțimi de sute de oameni

0
815

Oamenii de știință chinezi au pus cap la cap o cameră de supraveghere cu recunoaștere facială, ce are o calitate de 500 megapixeli și imaginile pe care le captează sunt de 4 ori mai detaliate decât cele pe care le poate surprinde ochiul uman. De asemenea, această cameră este făcută să funcționeze optim în mulțimi  de sute de oameni și să recunoască fețele persoanelor de interes.

Avântul camerei a ridicat mai multe semne de îngrijorare privind performanța tehnologiei de supraveghere în strânsă legătură cu Inteligența Artificială.

Supranumită “Super camera”, tehnologia a fost descoperită de cercetărorii de la Târgul Internațional de Industrie al Chinei.

În momentul de față, China are în jur de 200 de milioane de camere CCTV ce veghează asupra cetățenilor. Pe durata ultimilor ani, țara a pus bazele unui sistem de “credit social” care va genera un scor pentru fiecare cetățean, scor bazat pe date despre viața lor precum datorii, donații și abilitatea lor de a se conforma standardelor de părinte, spre exemplu.

Printre pedepsele și recompensele pe care cetățenii chinezi le vor primi, bazate pe datele despre viața lor, vor include accesul la școli/universități de top, precum și restricții de călătorii ca și pedepse.

Rețeaua CCTV curentă, este o unealtă centrală pentru adunarea informațiilor despre cetățeni, cu toate că nu mereu se pot identifica fețe specifice dintr-o mulțime. Noua cameră cu 500 megapixel sau 500 milioane de pixeli va putea remedia acest aspect.

Inteligența Artificială a camerei va putea să scaneze o mulțime și să identifice persoanele de interes în doar câteva secunde. Samantha Hoffman a transmis pentru ABC faptul că guvernul chinez deține baze de date masive cu informații despre cetățeni, culese de camerele de supraveghere. Aceasta a mai spus, de asemenea, că acest lucru ajută conducerea țării să controleze mai bine mediul social.

În UK, Home Office a încercat să pună în aplicare aceeași metodă, în ciuda opoziției reprezentată de forțele de ordine și grupările organizate.

Poliția din South Wales a anunțat în această vară că vor începe să introducă tehnologie de recunoaștere facială în camerele lor de supraveghere.

Poliția metropolitană a recunoscut recent faptul că a oferit imagini Proprietății King’s Cross, cu scopul de a începe să dezvolte astfel de tehnologii asemănătoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


9 − = 5