Ce inseamna DNS ?
DNS (Domain Name Server) este un protocol ce se refera la modul in care computerele realizeaza schimbul de date in Internet si in retelele private. Rolul pe care il indeplineste este acela de a transforma numele unui domeniu, de exemplu google.ro, intr-o adresa IP (Internet Protocol), cum ar fi 173.194.46.87, ceea ce ajuta computerele sa se identifice reciproc in retea si pentru a putea comunica. Atat computerele, cat si celelalte dispozitive din Internet utilizeaza o adresa IP pentru a ruta cererea catre site-ul pe care se doreste a ajunge. Acest procedeu poate fi comparat cu apelarea unui numar de telefon pentru a discuta cu persoana dorita sau poate fi asemanat cu un GPS, unde fiecare locatie are atribuite niste coordonate dupa care se poate identifica. Multumita DNS-ului nu este nevoie sa pastram toate adresele IP ale site-urilor pe care dorim sa le vizitam, fiind mult mai usor sa le retinem doar numele domeniului.
Cum recunoastem numele domeniului ?
Fiecare domeniu este alcatuit dintr-un sir de caractere care poate fi format din litere, cifre si caracterul “-”, urmat de “.” si de domeniului principal. Domeniile principale sunt controlate de IANA prin Root Zone Database. Cele mai cunoscute domenii principale sunt:
- COM – Comercial – poate fi utilizat de oricine
- NET – Network (Retea) – poate fi utilizat de oricine
- ORG – Organizatii non-profit – poate fi utilizat de oricine
- EDU – Educational – poate fi utilizat doar de catre scoli si organizatii educationale
- MIL – Military – rezervat pentru organizatiile armatei Statelor Unite ale Americii
- GOV – Government – rezervat pentru organizatiile guvernamentale din Statele Unite ale Americii
- RO, UK, IT, PL, ES – precum si alte domenii formate din 2 litere corespunzatoare tarii
Un domeniu poate avea si subdomenii. Acestea sunt sirurile de caractere ce apar in partea stanga a numele domeniului nostru, despartite prin “.”. Cuvantul aflat primul in partea stanga, precum www saumail, se refera la hostname (numele gazdei) ce are atribuita o adresa IP si face legatura cu serverul pe care se afla.
Cum functioneaza un server DNS
Serverele DNS se comporta la fel ca o baza de date unica si integrata ce este gestionata de milioane de oameni. Un server de DNS are rolul de a mentine o baza de date cu numele domeniilor si adresele IP, cele mai utilizate in retea, gestionat de regula de furnizorul de internet (ISP – Internet Service Provider) si deasemenea are rolul de a face legatura intre adresele IP ale gazdelor (hosts)si intre numele subdomeniilor pentru care ii este permis.
Link direct Crearea unui DDNS pas cu pas