Astazi, Politia Romana a lansat campania „NEGLIJENTA, INVITATIE DESCHISA LA FURT”, ce se va desfasura in perioada martie – septembrie 2016, la nivel national. Scopul: informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte.
Pentru fiecare cetatean locuinta este spatiul in care se simte in siguranta si orice patrundere neautorizata genereaza o stare de disconfort, de multe ori fara o legatura directa cu prejudiciul de natura patrimoniala cauzat, ci cu insasi incalcarea acestui spatiu intim de siguranta personala.
Desi in ultimii ani tendinta a fost una descrescatoare (de la 35.150 de furturi din locuinte la nivel national in 2012, 31.040 in 2013, 29.925 in 2014, la 28.442 in 2015), prevenirea infractiunilor contra patrimoniului ramane una dintre prioritatile Politiei Romane.
Principalele conditii care au favorizat furturile din locuinte sunt reprezentate de: imprietenire ~ in 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), usa neasigurata ~ in 3.617 de cazuri (15%), escaladare ~ in 1.868 de cazuri – multe din ele fiind urmare a ferestrelor lasate deschise.
Campania „NEGLIJENTA, INVITATIE DESCHISA LA FURT”, derulata in parteneriat cu Groupama Asigurari S.A., isi propune sa aduca in atentia cetatenilor importanta propriilor atitudini in reducerea riscului in ceea ce priveste furturile din locuinte.
,,Prevenirea infractiunilor contra patrimoniului reprezinta o prioritate a Politiei Romane. Acordam o atentie deosebita furturilor din locuinta, acestea avand un impact deosebit in perceptia populatiei in ceea ce priveste siguranta personala. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuinte si sa ia masuri elementare de precautie.” – a spus comisar-sef de politie Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
„Pentru Groupama Asigurari, prevenirea riscurilor, inclusiv a celor legate de furtul din locuinte, este o directie strategica de dezvoltare in ceea ce priveste responsabilitatea sociala, in deplin acord cu valorile si cu misiunea noastra. Continuarea parteneriatului demarat in 2010 cu Politia Romana este deci naturala si ne permite sa venim in sprijinul celui mai important partener al nostru, clientul, cu ajutorul informarilor, recomandarilor si actiunilor de prevenire. Ne bucuram ca putem pune in practica impreuna astfel de initiative, care vor continua sa dea rezultate”, a declarat Georgiana Miron, Director de Marketing si Comunicare Groupama Asigurari.
Activitatile circumscrise acestei initiative vizeaza transmiterea de recomandari cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 150.000 de flyere, adresate cetatenilor, au fost tiparite 5.000 de afise ce vor fi distribuite asociatiilor de proprietari, din mediul urban si expuse la avizierele blocurilor, la sediile unitatilor de politie, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice. Totodata, un clip video si un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinte sa ajunga la cetateni.
In premiera pentru colaborarea dintre cei doi parteneri, va fi realizat un site web dedicat exclusiv campaniei, respectiv www. prevenireafurturilor.ro.
• Groupama Asigurari este alaturi de Inspectoratul General al Politiei Romane in actiunile de preventie adresate cetatenilor. Parteneriatul dintre cele doua institutii este unul de durata si a inceput in urma cu 6 ani, iar proiectele derulate impreuna au aratat importanta acestor actiuni.
„Nu invita hotii in casa ta!”
„1 din 4 furturi din locuinte este favorizat de neglijenta.”
PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINTE
Este extrem de neplacut sa-ti gasesti casa sparta. De aceea, dorim sa te ajutam sa nu devii una dintre victimele celor care fura din locuinte.
Infractorii speculeaza neglijenta locatarilor in a-si securiza casa. De exemplu, acestia profita de faptul ca la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lasate deschise si nesupravegheate.
Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinte este reprezentat de necesitatea adaptarii masurilor de siguranta la tipul de locuinta si la valorile care trebuie protejate.
POLITIA ROMANA VA RECOMANADA:
Nu permiteti accesul in locuinta celor care vin sa-ti prezinte diverse „promotii”, in scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Daca suna la usa persoane ce pretind ca reprezinta institutii care ofera servicii publice (deratizare, instalatii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lasati sa intre in casa decat dupa verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu si daca sunt insotite de administratorul imobilului!
Nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detii sau despre vecini, nici macar celor care sustin ca sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face aceasta dovada!
Evitati depozitarea la vedere, pe balcon, in fata usii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achizitionat!
Nu comunicati date despre plecarea de acasa pentru o perioada mai lunga in convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare. Discutati aceste aspecte doar cu cei in care ai incredere, care pot sa vina zilnic sa-ti ridice corespondenta si sa lase impresia de casa locuita!
Nu postati pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detii in casa bunuri de valoare!
Bijuteriile in cantitati mari, banii, actiunile sau alte valori trebuie pastrate in depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparatii apelati la firme autorizate!
Achizitionati sisteme de inchidere/asigurare care sa corespunda din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeti incuietori care sunt prevazute cu chei ce nu pot fi multiplicate usor!
SURSA: IGPR