În ciuda evoluţiei numărului de atacuri de tip phishing împotriva magazinelor online, cele mai frecvent atacate au rămas rețelele de socializare (23,5%), potrivit celor de la Kaspersky.
În martie, utilizatorii LinkedIn au riscat dezvăluirea datelor cu caracter personal, ca urmare a unei înşelătorii de tip phishing. De asemenea, un număr semnificativ de fişiere malware a fost distribuit în numele unor organizații financiare binecunoscute.
Aceste fişiere conțineau adesea un malware care fura cookie-urile browser-ului sau parolele de e-mail și trimitea datele către un server administrat de la distanță de infractorii cibernetici, mai arată specialitștii de la Kaspersky.
Rețelele sociale au fost, din nou, organizațiile vizate cel mai frecvent în atacurile de tip phishing. În luna martie, infractorii cibernetici au compromis LinkedIn, o reţea de socializare pentru mediul de afaceri, cu 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume. O campanie de e-mail în masă a folosit ca temă Ziua Sf. Patrick, promiţând utilizatorilor un cont premium gratuit pentru site-ul de socializare.
Pentru a intra în cont, utilizatorul trebuia să acceseze un link care ducea către o pagină de phishing, şi nu către site-ul oficial LinkedIn. Datele contului de utilizator şi parola, odată introduse, erau transmise mai departe infractorilor, spun cei de la Kaspersky.
Aceeași specialiști spun că pe locul al doilea în clasamentul celor mai atacate platforme, după rețelele de socializare, s-au poziţionat serviciile de e-mail şi de mesagerie instantă (16,6%). Cota motoarelor de căutare (14,4%) și a organizațiilor financiare și de plată online a scăzut cu 2 și, respectiv, 3,5 puncte procentuale, serviciile financiare ajungând pe locul al treilea în clasament. Proporția de atacuri de tip phishing împotriva magazinelor online a crescut cu 8,9 puncte procentuale, poziţionând această categorie pe locul al cincilea (12,8%).