Acuzaţii de sclavie la o firma de paza

5
4418

Sătui să lucreze mult peste norma legală admisă şi să primească în schimb salarii de mizerie, agenţii de pază de la unităţile miniere din Valea Jiului au reclamat ilegalităţile din activitate şi regimul infernal de muncă la care sunt supuşi de angajator, iar o comisie de anchetă condusă de secretarul general al Ministerului Muncii, Petru Păun Jura, tinde să le dreptate.

Petru Păun Jura ne-a declarat că ancheta este la un pas de finalizare, iar la începutul săptămânii viitoare va începe redactarea actelor oficiale ca urmare a verificărilor făcute în teritoriu. „Nu aş vrea să mă ante-pronunţ până la finalizarea verificărilor de către inspectorii de muncă, dar se pare că aşa este. Am discutat cu oamenii, cu liderii lor de sindicat, iar aceştia mi-au spus că este o formă de sclavie modernă”, a declarat secretarul general al Ministerului Muncii. Păun Jura spune că, după declanşarea verificărilor la Axis Corporate Security şi după ce s-a stat de vorbă cu angajaţii nemulţumiţi, ancheta a fost extinsă şi la cea de a doua firmă care asigură paza unităţilor miniere, respectiv Scorseze Security International. Practic, a explicat Jura, s-au făcut şi se fac verificări încrucişate în ceea ce priveşte pontajele şi rapoartele de predare a pazei de la un agent la altul, pentru că aşa se poate stabili cu exactitate care este situaţia reală şi cât anume stă un om la lucru.

Muncesc cât pentru doi

Potrivit sesizărilor înaintate organelor statului de către Sindicatul „Vulturul negru”, care îi reprezintă pe agenţii de pază, angajaţii holdingului de firme Axis trebuie să lucreze aproape cât pentru doi. În anul 2010, Scorseze Security International a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională a Huilei Petroşani pentru paza sucursalelor miniere din Valea Jiului. Deşi contractul iniţial prevedea clar imposibilitatea subcontractării către terţi a serviciilor, pe fir a intrat – spun sindicaliştii, cu acceptul conducerii CNH Petroşani – şi firma înfiinţată de ginerele ex-ministrului Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, respectiv Axis, „Salariaţii angajaţi de către holdingul de firme Axis nu sunt în numărul total necesar, ci undeva la un procent de 55% din acest număr, drept prentru care salariaţii sunt obligaţi să presteze serviciul în program de 12 ore cu 24 de ore libere, acumulându-se astfel o medie de 250 de ore de serviciu prestate lunar de către agenţii de pază, aspect care nu se va regăsi pe declaraţiile şi taxele plătite statului român”, se arată în sesizarea înaintată de „Vulturul negru” şi care a stat la baza declanşării acestor ample verificări. Iar pentru volumul imens de muncă, agenţii de pază încasează la final de lună vreo 720 de lei cu tot cu tichetele de masă acordate de angajator. Mai mult decât atât, oamenii spun că s-au încălcat o serie de prevederi ale Codului Muncii, aspecte verificate de asemenea de comisia de anchetă venită de la Bucureşti, asta după ce – spun oamenii – ITM Hunedoara ar fi încercat să acopere neregulile sesizate de angajaţii Axis Corporate Security şi, mai mult, ar fi anunţat imediat conducerea societăţii, care s-ar fi răzbunat tot pe agenţi, după cum spun cei care au înaintat sesizările. Petru Păun Jura spune că, aşa cum a promis, rezultatele controlului făcut în teritoriu vor fi făcute publice.

Sancţionaţi şi de ITM, dar mai blând

Reamintim că Axis Corporate Security a fost sancţionată şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă de cel puţin trei ori, pentru nereguli în activitate. Ultima dată, inspectorii de muncă au aplicat doar un avertisment, asta în ciuda gravităţii celor semnalate de oameni. Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a efectuat un control la sediul societăţi şi, prin sondaj, la mai multe obiective păzite de SC Axis Corporate Security SRL. Inspectorii de muncă au venit în control ca urmare a unei petiţii trimise la ANAF Bucureşti şi repartizată de aceştia către ITM Hunedoara. Iar firma administrată de Ionuţ Rudeanu a fost sancţionată cu avertisment. Alte două controale s-au lăsat, însă, cu amenzi: prima dată în valoare de 1.000 de lei, iar a doua oară sancţiune a fost de 300 de lei. Reprezentanţii ITM Hunedoara au precizat că nu pot oferi amănunte despre neregulile descoperite, pentru că aşa prevede legislaţia, dar societatea este monitorizată în continuare cu mare atenţie. Înfiinţată în 24 aprilie 2009, Axis Corporate Security are sediul în Deva şi figurează la poziţia 784 pe lista Ministerului de Interne care cuprinde firmele ce au obţinut licenţă de funcţionare în domeniul pază şi protecţie, licenţă luată de altfel la scurt timp după ce a fost înfiinţată.

Sursa: citynews.ro

5 COMENTARII

  1. Acesta firma de paza in perioada intai noiembrie 2011 si 27 semptembrie 2013 nu a platit spor de noapte si spor de wekend plus ca salariul ii dadea in doua transe si tarziu pedeasupra dupa 27 semptembrie 2013 a venit Pantera Guard alta firma de paza care a facut prapad cu programul de lucru facandul de la 12 cu 24 la 12 cu 12 si mutand oameni dicolo colo bagandule fapte,au dat 600 lei la cei care au ramas iar la ari 500 ,400 ne punea sa semnam ca suntem deacord cu marirea programului si au ramas cu salari restante si foaile cu vechimea pantera guard.La minele din Valea jiului se perinda tot felul de firme care nu platesc sincer inafara de scorseze alta firma mai calumea nu a fost si nu stiu daca o sa mai fie.Va Multumesc.Cu Stima saitului.

  2. Pantera guard pe 8 ianuarie a fost obligata sa plece acum au venit tot axis care a angajat pensionari cu pensi de 2000 lei si supraponderali cu inima care se descurca cu medicalele asa este in romania iti trebuie dovezi dar asa este finca am lucrat si cunost cate ceva ce imi mai aduc amintel.

  3. nu mai spun de bonuri de masa ziua si bonul era o raritate daca faceai 21 de suturi de 12 ore abia primeai 12 bonuri si 640 lei la axis ar fi multe de spus dar cine ne crede nu-i asa. inainte de 2014

  4. Acesta firma de paza in perioada intai noiembrie 2011 si 27 semptembrie 2013 nu a platit spor de noapte si spor de wekend plus ca salariul ii dadea in doua transe si tarziu pedeasupra dupa 27 semptembrie 2013 a venit Pantera Guard alta firma de paza care a facut prapad cu programul de lucru facandul de la 12 cu 24 la 12 cu 12 si mutand oameni dicolo colo bagandule fapte,au dat 600 lei la cei care au ramas iar la ari 500 ,400 ne punea sa semnam ca suntem deacord cu marirea programului si au ramas cu salari restante si foaile cu vechimea pantera guard.La minele din Valea jiului se perinda tot felul de firme care nu platesc sincer inafara de scorseze alta firma mai calumea nu a fost si nu stiu daca o sa mai fie.Va Multumesc.Cu Stima saitului

LĂSAȚI UN MESAJ


9 − = 7