Zece sfaturi in alegerea unui sistem de supraveghere video

0
2676

Sistemul de monitorizare video are cel mai mare impact pe piata consumatoare din intreaga familie de sisteme de securitate. Nu exista un sistem mai versatil, flexibil si interoperabil ca cel de supraveghere video. Posesorii de sisteme CCTV is pot monitoriza bunurile atat local, on site, cat si de la distanta. Multumita Google-ului, accesul la informatie este transparent pentru fiecare dintre utilizatori, insa, informatiile sunt covarsitoare, uneori chiar confuze. Pentru a reduce efortul cautarii celei mai bune solutii, urmatoarele argumente va ghideaza in alegerea sistemului potrivit de monitorizare video.

1. Rezolutia. Primul aspect de luat in calcul la alegerea unui sistem de monitorizare video, o reprezinta rezolutia camerelor. In functie de rezolutia camerelor se aleg celelalte componente dintr-un sistem de monitorizare, spre exemplu, mediu de transmisie, sistemul de inregistrare, capacitatea de stocare necesara pentru pastrarea inregistrarilor, etc. O simpla regula trebuie respectata, imaginiile cu un grad ridicat de detalii necesita o rezolutie ridicata. Rezolutia camerelor analogice se masoara in linii TV (LTV), iar valorile care se gasesc in comert sunt de 700, 800, 1000, chiar si 1200 LTV. In materie de camere IP, unitatea de informatie poarta numele de pixel, prin urmare rezolutia este masurata in pixeli. Exista camere IP cu o rezolutie de 1.3MP, 2 MP, 3MP si 4K. Indiferent de tehnologia aleasa, cu cat e mai mare rezolutia, cu atat nivelul de detaliu este mai ridicat.

8mp

2. Numarul de camere. Dimensiunile fizice ale perimetrului ce urmeaza a fi monitorizat, dicteaza numarul de camere necesar. O proprietate cu o suprafata ridicata combinata cu nevoia de supraveghere a intregului perimetru se traduce intr-un numar crescut de camere implicate. Insa numarul de camere depinde si de rezolutia acestora. Spre exemplu o camera IP cu o rezolutie de 3 megapixeli poate inlocui 3 camere analogice de rezolutie 4CIF.

3. IP versus Analog. Camerele analogice pot transmite imagini sistemului de inregistrare  de maximum 1200 LTV pe un mediu de transmisie de tipul coaxial, UTP sau FTP. Acestea sunt comprimate, stocate in vederea accesarii din reteaua locala sau din internet. Uzual, pretul unei camere analogice este mai mic decat al unei camere IP. Camerele analogice sunt susceptibile in fata interferentelor, fapt ce poate fi solutionat cu un cablaj corespunzator, plus o pereche de tranceivere de specialitate.

BNC-UTP

 

Daca se pune accent pe calitate si performante, atunci cea mai buna solutie e reprezentata de camerele IP. Acestea pot utiliza reteaua de date existente in locatie, fara extra cablare sau alte echipamente suplimentare. Fiecarei camere i se asociaza o adresa IP, iar streamurile pot fi transmise unor echipamente de stocare de tip NAS (Network Attached Storage), NVR-urilor (Network Video Recorder) sau unor severe cu soft-uri dedicate de inregistrare.

4.Stocare. Daca un sistem analogic reprezinta solutia dumneavoatra, atunci, cu siguranta, veti avea nevoie de un DVR pentru pastrarea inregistrarilor. Pe cealalta parte, in cazul unui sistem IP, echipamentul de inregistrare il reprezinta NVR-ul. Atat NVR-ul cat si DVR-ul reprezinta inima unui sistem de monitorizare video. Pe acceasi analogie, putem conchide ca ochii unui sistem de monitorizare sunt reprezentati de camerele video. NVR-urile pot fi echipate cu porturi PoE/PoE+ (pentru camre IP PTZ) si functia de Plug-and-Play, mai exact, cu un singur cablu UTP/FTP intre NVR si camera IP se rezolva atat partea de comunicare cat si cea de alimentare. Exista si o solutie de mijloc in natura de echipament de inregistrare si anume HVR(Hybrid Video Recorder), care poate inregistra atat semnalul video complex de la camerele analogice, cat si pachetele video primite de la cele IP.

dvr

Sistemul de inregistrare pastreaza informatiile pe disk-ul local. In functie de numarul de camere, rezolutia acestora, tipul de inregistrare (la alarma, continuu, la miscare, etc) se alege si capacitatea hard-diskului. De obicei camerele IP necesita un spatiu de stocare mai mare fata de cel necesar sistemelor analogice. Cu cat durata pastrarii inregistrarilor e mai mare cu atat e nevoie de un spatiu de stocare ridicat.

Adesea apar intrebari de genul, ce capacitate de stocare e nevoie pentru pastrarea inregistrarilor pe timp de 20 de zile pentru un DVR cu 16 camere conectate? Producatorii consacrati de sisteme de supraveghere video ofera publicului larg calculatoare empirice de stocare. Printre acestia se numara si Hikvision, care prin intermediul utilitarului Disk Calculator recomanda pentru 16 camere la o rezolutie 4CIF, 25 de cadre pe secunde, un bitrate de aproximativ 1792kbps, iar pentru pastrarea inregistrarilor timp de 21 de zile sunt nevoie de 7TB de stocare. Tineti cont ca este doar o estimare, valorile reale depind foarte mult de cantitatea de informatie din zonele monitorizate, calitatea de inregistrare dar si de programul de inregistrare.

5. Scalabilitate. Pornind de la cuvantul CCTV, care e acronimul pentru Closed Circuit Television, diferita de televiziunea prin broadcast, sistemele CCTV au o limitare de baza, sunt inchise. Mai exact sunt greu de scalat. Daca luam un DVR de 4 canale cu toate intrarile epuizate, in cazul in care se doreste adaugarea camerei cu numarul 5, sistemul de inregistrare va trebui schimbat cu unul de 8 canale. Pe cealalta parte, sistemele IP sunt mult mai flexibile si scalabile. Cu o astfel de solutie se pot monitoriza multiple site-uri, cladiri multi-nivel sau lanturi de magazine.

6. Tipuri de camere. Camerele de supraveghere video vin in mai multe formate ca, box, bullet, dome-uri si PTZ. Pentru un montaj intern, camerele box necesita o lentila si un suport. Avantajul acestui tip de camera e acela ca lentilele sunt interschimbabile, acestea fiind alese in functie de cadrul monitorizat. Camerele bullet sunt cele mai populare camere din randul tuturor modelelor disponibile. Numele acestora provine de la asemanarea cu un glont(bullet). Dome-urile reprezinta solutia cea mai discreta de monitorizare. Uzual acestea se instaleaza in interiorul cladirilor pe pereti, tavan, sau pe colt. In situatiile in care e nevoie de monitorizarea unor spatii deschise, ample, atunci camerele PTZ reprezinta solutia potrivita. Acestea pot fi controlate fie cu ajutorul unui mouse conectat direct la sistemul de inregistrare, fie cu ajutorul unei tastaturi PTZ. Pentru o mai buna acoperire a spatiilor deschise, camerele PTZ pot avea setate puncte de preset care pot fi asignate unor tururi de preset. Astfel camere, prin efecturarea unui tur de preseturi acopera cele mai importante puncte din raza acesteia de actiune.

CAMERA TYPES

7. Iluminare. Un factor important in alegerea unei camere il reprezinta nivelul de iluminare in mediul in care vor fi instalate camere. Un mediu cu iluminare redus necesita camere sensibile la IR sau chiar cu leduri IR. Pe piata au aparut diferite tehnologii specifice fiecarui producator de combatere a iluminarii reduse, ca darkfighter, lightfighter, care la baza urmaresc acelasi scop, cel de producere a unor imaginii clare sub un iluminat redus, insa cea mai ieftina solutie e reprezentata de camere cu leduri IR.

8. Functii Smart. Procesarea video vine in ajutorul utilizatorilor de sisteme de supraveghere pentru o monitorizare cat mai exacta si o interogare cat mai rapida a intregului sistem. Functii ca line crossing, entrance/exit, object remobal, face detection, object counting sunt adesea intalnite la nivelul camerelor IP. Cu ajutorul acestor functii sistemele de inregistrare pastreaza informatii sugestive, iar cautarea la nivelul inregistrarilor este extrem de facila. Nu se mai pierd ore intregi de analiza a fisierelor video. In cazul camerelor analogice, analiza video inteligenta (sau functiile smart) sunt efectuate de catre DVR cu anumite limitari. Din cauza consumului mare de RAM in vederea analizei smart a cadrelor, multi producatori au lansat DVR-uri cu functii smart, doar pe unul sau maxim doua canale video per sistem. Asadar, pot beneficia de aceste functii smart si posesorii de sisteme analogice, insa la un nivel redus in comparatie cu sistemele IP.

9. Integrare. Familia sistemelor de securitate, pe langa cel de monitorizare video, contine, sisteme de antiefractie, anti-incendiu, automatizari. Adesea interconectarea tuturor tipurilor de sisteme de securitate reprezinta o cerere importanta intr-un sistem complet. Companii ca Genetec, Milestone, Axxon, vin cu solutii la astfel de cereri prin pachetele software dezvoltate de integrare. O alarma generata de sistemul de antiefractie poat fi confirmata cu usurinta de cel video. Sau, sistemul de control acces poate arma prin simpla prezentare a unui card o partitie de pe o centrala de antiefractie.

VMS

10.  Monitorizare de la distanta. Utilizatorii pot accesa sistemul video atat din reteaua locala cat si din internet. In cazul conectarii de la distanta, intervine notiunea de port forward (deschidere de porturi). Odata dechise porturile de comnicare in combinatie cu o banda de upload suficient de mare, utilizatorii se pot conecta la echipamentele de supraveghere video si accesa inregistrari sau imagini live indiferent de distanta.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


8 + 6 =