Tehnologii si acronime sau “Cine este regele junglei”

0
2385

Anul 2014 a fost un an extrem de fructuos pe piata CCTV-ului. Noi membrii si-au facut aparitia, dar nu producatori asa cum ne-am fi asteptat, ci tehnologii noi de transmisie a semnalului video pe cablul coaxial.

Mai exact, producatori consacrati ca Hikvision si Dahua, au dezvoltat si patentat tehnologii revolutionare ca Trubo HD, respectiv HDCVI (High Definition Composite Video Interface). Pe langa aceste doua tehnologii, ca raspuns, tehnologia AHD a fost introdusa pe piata de alti producatori. Sa nu uitam politica de baza a tuturor acestor tehnologii, cea de transmisie a fluxurilor video caracterizate de o rezolutie HD si Full HD pe cablu coaxial la distante mari. Toate aceste tehnologii sunt o versiune imbunatatita a tehnologiei HD-SDI. Cu siguranta ca, odata cu lansarea acestor tehnologii, au aparut si intrebari de tipul, care sunt principalele diferente intre Turbo HD, HDCVI, AHD si HD-SDI, daca exista sau nu o compatibilitate intre ele, similara consortiumului ONVIF?  Care dintre aceste tehnologii aduce cu adevarat un plus de performanta fata de competitori? Sunt aceste tehnologii atat de diferite intre ele sau e doar o batalie in acronime si acapararea pietei?

Urmatorul tabel listeaza principalele caracteristici ale fiecarei tehnologii.

AHD HD-SDI HDCVI HDTVI
Standard AHD&Analog HDCVI-High Definition Composite Video Interface -patentata de Dahua HDTVI-High Definistion Transport Video Interface -platforma tip open
Rezolutia maxima 1080p@25/30fps 1080p@25/30fps 1080p@25/30fps 1080p@25/30fps
Control UTC Da Da Da Da
Distanta maxima de transmisie pe cablul coaxial 300~500m 100m 300~500m 300~500m
Distanta maxima de transmisie pe cablul UTP Peste 200m N/A 200m 200m
Suport audio pe cablul coaxial Nu Da Da Da
Transmisie RS-485 peste coaxial Da Nu Da Da
Platforma “open” Da Da Nu Da
Rezistenta la inteferenta Foarte Redus Mediu Foarte
Latenta Nu Nu Nu Nu
Compatibili-tate Fara restrictii Camerele HDCVI sunt compatibile doar cu DVR-urile HDCVI Dahua, DVR-urile Dahua HDCVI sunt tri-hibride fiind astfel compatibile cu camere analogice, HDCVI si cele IP Camerele HDTVI sunt compatibile cu DVR-urile HDTVI Hikvision, DVR-urile Hikvision sunt tri-hibride fiind astfel compatibile cu camere analogice, HDTVI si cele IP
Utilizare Plug-and-play, fara configurari speciale dupa instalare
Pret Cel mai mic pret Cel mai mare pret Comparabil cu produsele analogice

Pionierul televiziunii in circuit inchis (CCTV) o reprezinta tehnologia Analogica. Nevoia de  calitate insotita de functii smart, a dus la aparitia tehnologiei IP care ocupa in acest moment varful lantului tehnologiilor. Pentru a minimaliza diferenta dintre cele doua tehnologii, cea Analogica, respectiv si cea IP, s-au dezvoltat tehnologii ca HD-SDI/HDCVI/HDTVI/AHD, oferind consumatorilor imagini asemenea sistemelor IP  peste un mediu de transmisie analogic, la un pret similar produselor analogice (in cazul tehnologiilor AHD/HDCVI/HDTVI).

In cazul unui sistem existent, este dificila tranzitia directa de la sistemul CCTV la un sistem IP mai complex, din cauza a doua motive principale. Primul motiv il reprezinta efortul financiar care trebuie depus in schimbarea echipamentelor, camere si sistem de inregistrare, iar al doilea motiv, il reprezinta nevoia de a schimba infrastructura veche de cablu coaxial cu una noua pe UTP/FTP, operatii care necesita multe ore de manopera, care se reduc tot la partea financiara.

Avand in vedere tabelul comparativ de mai sus, in combinatie cu nevoile pietei consumatoare, integratorii pot opta pentru o astfel de tehnologie, deoarce se pot folosi de infrastructura existenta, schimband doar camerele de supraveghere si sistemul de inregistrare.

Prin utilizarea unor produse dezvoltate sub tehnologia AHD/HDCVI/HDTVI, beneficiarul se bucura de un sistem cu imagini de o calitate similara sistemelor IP, la un pret de sistem Analogic. Desigur, exista si alte beneficii ale unui astfel de sistem, spre exemplu, pe acelasi cablu coaxial se pot transmite pe langa fluxul video, cel audio dar si controlul PTZ. Aceste functii sunt relativ noi pentru sistemele analogice, dar ceva comun in cazul sistemelor IP. Cu alte cuvinte, beneficiarul va economisi timp si bani per unitate instalata.

Raspunsul la intrebarea “Cine e regele junglei?”. Din pacate, nici o tehnologie nu poate castiga aceasta distinctie, deoarece, atat timp cat nu exista o compatibilitate intre aceste tehnologii, integratorii vor trebui sa fie foarte atenti in alegerea sistemului potrivit, in functie de nevoile pietei consumatoare. In momentul in care, un producator va dezvolta o camera conforma cu tehnologiile enumerate mai sus, sau un DVR compatibil cu o camera AHD/HDSDI/HDCVI/HDTVI, atunci acesta poate fin numit “regele junglei”.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


8 − 2 =