In cadrul mijloacelor tehnice utilizate in paza obiectivelor, un rol tot mai important il ocupa sistemele de supraveghere video. Acest tip de aparatura se foloseste in cadrul unor obiective cu nivel de siguranta mare. Urmarirea se realizeaza cu ajutorul camerelor video care sunt monitorizate de la un centru de supraveghere local sau de la centre de supraveghere aflate la distanta, de unde se coordoneaza echipele de interventie.
Functiile sistemelor de supraveghere video:
-Supravegherea video a imprejurimilor perimetrale a obiectivului si a cailor de acces in obiectiv
-Detectarea incercarilor de efractie la nivelul perimetrului prin procedeul detectarii video a miscarii in zona supravegheata
-Supravegherea zonei interioare a obiectului
-Urmarirea intrusilor in interiorul perimetrului
-Supravegherea cailor de acces in cladire
-Inregistrarea, stocarea si arhivarea de imagini video pentru analize post eveniment
-Distribuirea imaginilor video la utilizator conform autorizarii stabilite de beneficiar
Echipamentul permite captarea imaginilor dintr-un spatiu, transformarea acestora in semnal electric si transmiterea lor catre un inregistrator video.
Camerele video utilizate in activitatea de paza a unui obiectiv, in functie de tipul de aplicatie pot fi de mai multe feluri:
– camere video de interior
– camere video de exterior
– camere video wireless
– microcamere si camere disimulate
– camere video ip
Pentru o performanta optima si un cost redus, in alegerea camerelor de supraveghere trebuie luate in considerare o varietate de aspecte, precum, nivelul de iluminare din obiectivul ce urmeaza supravegheat, numarul de camere necesar sa acopere punctele de interes, tipul lentilelor, etc.
Inregistratorul video
Inregistratoarele pot fi analogice sau digitale. Inregistratoarele analogice sunt echipamente depasite, sunt tot mai putin utilizate iar locul lor este luat de inregistratoarele digitale. Inregistratoarele analogice folosesc ca mediul de stocare casetele VHS.
La inregistratoarele digitale imaginile se stocheaza pe hard discuri, timpul de supraveghere si calitatea imaginii creste, iar inregistrarile se pot transmite si stoca ulterior pe un calculator sau un cd. Exista si posibilitatea transmiterii imaginilor comprimate prin retele de calculatoare sau prin internet in timp real.
Monitoarele
Afisarea imaginilor se poate face pe televizoare sau display-uri de calculator, dar in majoritatea sistemelor de supraveghere se folosesc monitoare profesionale dedicate doar activitatii de supraveghere.