Conform studiilor de specialitate, prezenta camerelor video de supraveghere are un rol inhibitor asupra potentialilor infractori. Pentru a indeplini acest rol pasiv, camerele trebuie puse inr-un loc vizibil, dar inaccesibil.
Ce este un sistem de supraveghere video :
Sistemul de supraveghere video (sau CCTV – closed circuit television ) este un sistem de televiziune care opereaza in bucla inchisa. Fata de televiziunea publica care este disponibila oricarui individ care are un receptor TV, imaginile obtinute de sistemul de supraveghere video sunt disponibile numai acelora conectati in bucla ce au drepturi de acces.
Echipamentul neadecvat si amplasarea necorespunzatoare afecteaza eficienta unui sistem video. De aceea, orientarea dupa criteriul pretului scazut poate compromite scopul acestuia, anume acela de a furniza imagini clare in orice situatie. Pentru fiecare aplicatie, echipamentul se alege plecandu-se de la ceea ce si cat de bine trebuie vazut, fiind foarte importanta amplasarea camerelor fata de sursele de lumina si de arhitectura spatiului. Foarte importanti sunt parametrii lentilelor alese, ca si corelarea intre parametrii lentilei si cei ai camerei.
Practic cel mai simplu sistem de supraveghere video este format dintr-o camera conectata la un monitor. Sistemele CCTV mai complexe includ un numar mare de camere dispozitive de control, dispozitive de inregistrare si vizualizare mult mai avansate. Desi echipamentele care compun un sistem de supraveghere video sunt dintre cele mai diverse la baza principiul de functionare este acelasi.
Sistemul de supraveghere video este utilizat tot mai mult in cadrul serviciilor de securitate. In prezent, camerele video sunt peste tot: in banci, in magazine, la locul de munca. La dorinta, monitorizarea evenimentelor ce se petrec, de exemplu in birou, se poate face prin intermediul Internetului. Este eficient sistemul de supraveghere pentru a monitoriza activitatea personalului angajat pentru servicii la domiciliu. De exemplu, pentru a controla activitatea asistentei copilului dumneavoastra.
In mod conventional, sistemele de supraveghere video pot fi impartite in interne si externe. Diferenta lor consta in faptul ca camera este protejata de influenta mediului extern. Camerele video externe se disting in mod evident prin durabilitate si fiabilitate. Ele sunt eficiente chiar si in cele mai nefavorabile conditii de vreme, si totodata pastreaza o calitate ridicata de transmitere a imaginii.
Odata instalat un sistem de supraveghere video poate fi accesat atat local, de pe un monitor legat direct la unitatea de stocare, cat si online.
Exista doua mari categorii de sisteme de supraveghere video: clasice (analogice) sau IP. Diferentele esentiale intre cele doua sunt atat de natura tehnica (modul de stocare si transmitere a datelor), cat si de conectare la internet. In principiu orice sistem poate fi conectat la internet si vizualizat online. totusi, doar cele de generatie mai noua pot fi vizualizate si de pe telefonul mobil sau tableta.