Cum se poate seta un DVR pentru vizionare online

1
8601

Achizitionarea unui sistem de supraveghere video nu inseamna numai inregistrarea imaginilor pe un HDD intern. Se presupune ca ati achizitionat un sistem de supraveghere video complet format din camere de supraveghere si DVR pe care l-ati instalat in mod corect, l-ati setat sa inregistreze pe memoria interna (HDD) dupa cele trei moduri posibile ( inregistrare la detectie de miscare, inregistrare permanenta , dupa un anumit interval orar). Urmatorul pas, este setarea DVR-ului pentru transmisia pe internet in asa fel incat dumneavoastra ca si utilizator, sa vedeti la orice ora din zi si din noapte activitatea angajatilor, marfa din depozit, biroul, caminul, curtea, locul de parcare, etc.

O sa descriem mai jos setarile ce trebuie efectuate pentru a realiza acest procedeu.

In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca:

  1. DVR-ul are portul LAN (pentru retea)
  2. Avem disponibil un router si un cablul de retea
  3. Avem in locatia respectiva un calculator (desktop sau laptop) cu ajutorul  caruia putem accesa acest echipament in reteaua locala, ulterior de pe internet sau telefonul mobil.

Inainte de realiza setarile pentru acces pe internet (port forwarding) trebuie sa putem “vedea”  DVR-ul in reteaua noastra locala. In router, aceste doua echipamente DVR si PC se leaga prin cablu de retea pe porturile de LAN (in cazul unui laptop acesta se poate conecta wireless).
Cum se poate seta un DVR

Prin portul WAN vine internetul de la provider-ul dumneavoastra, deci nu trebuie sa scoateti acel fir sub nicio forma.

Verificati ip-ul de conectare in router care de regula este de forma 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 Pasul urmator este sa mergeti in DVR la ramura network si faceti urmatoarele setari:

La IP ADRESS, setati un ip din clasa routerului (in cazul de fata routerul are 192.168.1.1)

Cu alte cuvinte primele trei casute trebuie sa fie identice cu ip-ul routerului iar ultima trebuie sa contina un numar preferential, (ex .150) Celelalte setari se fac astfel:

IP Adress 192.168.1.150

Subnet Mask 255.255.255.0

Gateway 192.168.1.1

Primary DNS 192.168.1.1

Secondary DNS 192.168.1.1

TCP Port 34567

HTTP Port 80

In cazul in care adresa routerului nu este 192.168.1.1 si este 192.168.0.1 setarile DVR-ului trebuie sa fie urmatoarele:

IP Adress 192.168.1.150

Subnet Mask 255.255.255.0

Gateway 192.168.0.1

Primary DNS 192.168.0.1

Secondary DNS 192.168.0.1

TCP Port 34567

HTTP Port 80

Dupa ce sunt facute modificarile, salvati-le si dati un reboot la DVR. Accesati interfata Internet Explorer si accesati urmatorele butoane Tools (sau Alt+X)  -> Internet Options ->Security-> Custom Level-> Active X controls and plug-ins. Toate aceste optiuni de activeX trebuiesc puse pe enable (absolut toate chiar daca aveti mesaje de atentionare). Ulterior, dupa ce ati efectuat aceste modificari dati click pe OK  si tastati in bara de adresa IP-ul DVR-ului ( ex 192.168.1.150) apoi apasati enter. O sa apara o fereastra unde vi se cer date de conectare, admin si parola DVR-ului. Dupa ce le introduceti, apasati enter si aveti acces la functiile DVR-ului.

In cazul in care ati ajuns pana la acest pas dar nu va apare nimic, reverificati setarile de mai sus, sau schimbati cablul de retea care de regula este de mai multe tipuri: direct, cross-over etc. In general nu se intampla prea des astfel de probleme dar este bine de stiut ca uneori doar schimband cablul de retea dintre router si dvr, intregul sistem de supraveghere va functiona corect si va transmite pe internet.

In cazul in care totul a decurs bine, ultimul pas este sa facem port forwarding. In imaginile prezentate avem doar doua porturi, 34567 si 80 dar unele modele au alte porturi iar in acest caz dumneavoastra va trebui sa faceti modificarile aferente modelului achizitionat.

Tastati ip-ul routerului 192.168.1.1 si cautati ramura port forwarding (poate fi gasita uneori sub forma de port mapping, virtual server, etc.) Dupa ce ati gasit aceasta optiune in router,  trebuie sa il faceti este sa creeati doua reguli (in cazul nostru, in alte cazuri pot fi trei sau patru in functie de modelul de DVR achizitionat). Aceste reguli vor contine, ip-ul dvr-ului 192.168.1.150 si portul care se lasa liber 34567 respectiv 80. Daca sunteti intrebat pe ce tip de conexiune faceti aceste setari, selectati TCP/UDP (in alte cazuri exista functia both, sau all). Dupa ce ati creeat aceste doua reguli, pentru siguranta, in sectiunea DMZ tastati ip-ul dvr-ului (in cazul nostru 192.168.1.150 si dati save) Ulterior, dezactivarea optiunii firewall-ul din router pentru ca altfel transmisia pe internet nu va functiona. Daca  gasiti functia UpnP in router, aceasta trebuie activata / bifata (daca gasiti aceasta functie si in dvr procedati la fel, dupa care salvati modificarile).

In regula, acum ca am terminat cu aceste modificari tot ce trebuie sa faceti este sa aflati ip-ul extern. Intrati pe whatismyipaddress.com si il veti afla destul de usor.

Pentru vizualizarea camerelor

Daca se doreste vizualizarea sa accesati sistemul de securitate in plan local veti tasta in Internet Explorer ip-ul din dvr (ex 192.168.1.150). La accesarea  sistemului  din internet extern (dintr-o alta locatie, alt pc, conectat la o alta retea)  trebuie sa procedati la fel, sa intrati pe browser-ul Internet Explorer ,dar sa tastati ip-ul pe care gasit pe site-ul whatismyipaddress.com  Nu uitati sa activati plug-in-urile ActiveX in cazul in care conexiunea nu se realizeaza.

Pe telefonul mobil se procedeaza la fel ca la accesarea sistemului dintr-un plan extern,  se va folosi ip-ul extern (sau ip-ul mare cum i se mai spune) doar ca, in loc de browser web, veti avea o aplicatie pentru platforma de telefonie pe care o utilizati dumneavoastra. Ea se descarca foarte usor si gratuit de pe Google Play (Android), App Store (iOS), etc.

 

1 COMENTARIU

  1. buna,cine ma poate ajuta sa fac conex intre dvr,internet si pc,nu ma pot desc deoarece nu le am cu pc sau leptop,va multumesc fff mult.

LĂSAȚI UN MESAJ


5 − = 0