Cum alegem un sistem de supraveghere video?

0
1700

Ca prima etapa in alegerea unui sistem video putem considera alegerea camerelor in functie de obiectivul ce urmeaza a fi supravegheat.
Reprezentand cele mai importante componente, camerele sunt responsabile cu preluarea imaginilor ce urmeaza a fi transmite si stocate cu ajutorul unui dispozitiv de inregistrare (DVR stand alone sau tip PC).
In functie de mediul unde urmeaza a fi folosite camerele, trebuie sa analizam proprietatile generale ale acestora:

  • Gradul de protectie IP (ingress protection) este un standard international pentru a masura rezistenta la umiditate pentru orice produs electronic; rata IP se formeaza astfel: prima cifra face referire la protectia impotriva prafului iar cea de-a doua impotriva apei.

Grade_protectie_IP

  • Linii TV- reprezinta rezolutia, cu cat numarul acestora este mai mare putem distinge mai multe detalii in imaginea redata.

linii_TV                                                       320 LTV                            520 LTV

  • Lentila – se alege in functie de unghiul vizual, distanta pana la obiectiv, autoiris, autofocus etc.; astfel putem opta pentru lentile fixe sau lentile varifocale ( permit zoom si focalizarea pe obiectiv).

lentila

  • Iluminatorul IR emite lumina in spectrul IR ( invizibila ochiului uman) ce permite camerelor dotate cu filtru IR redarea imaginilor pe timpul noptii alb/negru.
  • OSD (on screen display) este o functie ce permite camerelor video cateva setari individuale:
  •      balans de alb – utilizat pentru restaurarea autenticitatii culorilor;
  •      backlight compensation (BLC) – permite vizualizarea unui obiectiv pe fundal luminos;
  •      day & night – permite trecerea automata a imaginii in mod culoare sau B/W;

Analizand compatibilitatea dintre componente pentru stocarea imaginilor putem utiliza un DVR Stand Alone sau un DVR tip PC. DVR StandAlone este un dispozitiv dedicat stocarii si redarii imaginilor atat la nivel local cat si la distanta prin intermediul unei conexiuni ethernet. DVR tip PC este mai usor de folosit pentru majoritatea persoanelor care utilizeaza deja un calculator adaugand in sistem o placa de captura aimaginilor redate de camerele video, insa acesta este vulnerabil virusilor.

Mai multe informatii despre proprietatile generale ale DVR-urilor intr-un articol viitor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


4 + 8 =