Termografia (termoviziunea) presupune masurarea unei anumite temperaturi prin inregistrarea radiatiilor infrarosii si vizualizarea distributei de temperatura pe suprafata ecranate. Acesta este fara contact si este o metoda nedistructiva deosebit de eficienta pentru dezvaluirea erorilor din sistemele industriale in timp ce acestea sunt in functiune, fara a fi nevoie pentru a intrerupe procesul tehnologic.
Teledetectia de temperatura a aparut ca o cerere de tehnologie militara in industria civila si stiinta, inca de la mijlocul anilor 50.
In prezent, la nivel mondial utilizarea termoviziunii este in continua dezvoltare si extindere, in principal datorita avantajului de a examina suprafete mari si foarte mari intr-un timp scurt in comparatie cu orice alta metoda de examinare. Nici una dintre metodele clasice de examinare distructiva nu permite examinarea unor astfel de suprafete mari. Imaginile termice preluate de camerele cu infrarosu sunt comparabile cu imaginile oferite de un aparat de fotografiat in spectrul vizibil sau inregistrate cu camera.
Camerele cu termoviziune pot fi impartite in doua mari categorii, si anume: cele cu racire si cele fara racire.
Racirea este necesara pentru functionarea propice a materialelor semiconductoarelor utilizate. Temperaturile tipice de operare variaza de la 4 K la putin sub temperatura camerei, in functie de tehnologia detectorului. Cele mai multe detectoare moderne racite opereaza in gama 60 K pana la 100 K, in functie de tipul si nivelul de performanta. Fara racire, acesti senzori (care detecteaza si transforma lumina) ar “orbi” sau ar fi inundati de catre propria lor radiatie.
Camerele termice fara racire folosesc un senzor care functioneaza la temperatura ambientala sau un senzor stabilizat la o temperatura apropiata de temperatura mediului ambiant cu ajutorul elementelor de control a temperaturii. Detectoarele moderne, fara racire, folosesc senzori care lucreaza prin schimbarea de rezistenta, tensiune sau curent la incalzirea prin radiatii infrarosu.
Termoviziunea se aplica practic oriunde temperatura ofera informatii utile prin diagnosticare termica.