Când vine vorba de protejarea camerelor de supraveghere de exterior, cele mai comune întrebări sunt: „Cum țin insectele departe de cameră?”, „Cum protejez o cameră de ploaie sau alte elemente naturale?”.
Sau, cum protejăm camerele exterioare de actele de vandalism sau distrugeri? Cum pot proprietarii să prevină condensul sau încețoșarea lentilelor? Cum putem preveni oglindirea luminii IR?
În acest articol îți vom împărtăși câteva sfaturi depre cum îți poți proteja camerele de supraveghere de exterior, camerele PoE sau cele wireless.
Prima întrebare: Cum previn vandalizarea, distrugerea sau furtul camerei de supraveghere de exterior?
Camerele de exterior sunt adesea vulnerabile vandalismului, distrugerii și furtului datorită faptului că hoții sunt din ce în ce mai creativi în încercarea de a își acoperi urmele infracțiunilor prin tot felul de metode care au la bază demontarea, distrugerea sau acoperirea camerelor de supraveghere.
Soluții:
Pentru a preveni furtul camerei, instaleaz-o într-un loc greu accesibil unei persoane normale precum pe un perete la o inălțime mai mare, intrados, la marginea acoperisului casei și folosește șuruburi de montare sau un suport special antifurt.
De asemenea, poți plasa NVR-ul/DVR-ul pe un raft între cărți, pentru a îl masca și a preveni furtul și pierderea înregistrărilor care surprind făptașul.
Poți folosi chiar și carcase metalice pentru camere, carcase ce vor proteja camera și lentilele, le vor menține curate și vor preveni furtul lor. Pentru a preveni orbirea camerei cu lumină laser sau doar puternică, poți camufla camera pentru ca hoții să nu își poată da seama dacă sunt sau nu supravegheați; poți face acest lucru alegând o carcasă neagră sau de altă culoare, ce se pierde în decorul în care este instalată sau poți ascunde camera într-o casuță pentru păsări. Pe piață vei putea găsi chiar și carcase speciale cu model de camuflaj gata proiectat.
A doua întrebare: Cum țin departe insectele?
Camerele de supraveghere de exterior cu capacități de vedere nocturnă și lumină infraroșie produc lumină IR pe timp de noapte pentru a putea vizualiza scena corect. Ei bine, acest tip de lumină atrage insectele precum țânțari, molii, păianjeni și alte mici creaturi precum acestea.
În scurt timp camera ta ar putea fi acoperită de pânze de păianjeni, insecte moarte sau gândaci. Curând acestea vor deveni enervante datorită faptului că blochează câmpul de vizualizare al camerei și produc alerte de mișcare false, mai ales pentru camerele care funcționează pe baza detecției mișcării.
Soluții:
Pentru a ține insectele la distanță de cameră folosește spray special pe carcasa camerei. Ca alternativă poți dezactiva lumina IR a camerei și poți instala alta independentă lângă cameră.
Pentru a opri păianjenii din a construi pânze, unii utilizatori recomandă folosirea vaselinei pe aria dimprejurul camerei. Mai pot funcționa și remedii naturale contra pânzei de păianjeni, precum lavanda, menta, citricele sau eucaliptul.
Poți folosi orice spray contra insectelor, cu condiția ocolirii lentilelor camerei. Cea mai simplă variantă este să cureți camera periodic, cu toate că acest lucru poate fi costisitor ca și timp de execuție.
A treia întrebare: Cum protejez camera de frigurile iernii, căldura verii și ploaie?
Dacă locuiești în zone cu temperaturi extreme atât vara cât și iarna, sistemul tău de supraveghere sau camera exterioară pot suferi defecțiuni dacă nu sunt proiectate să funcționeze în medii cu asemenea temperaturi.
Pe lângă asta, mai sunt o grămadă de fenomene meteorologice de care camerele trebuie ferite.
Soluții:
În primul rând recomandăm să verifici gradul IP (Ingress Protection) de protecție al camerei ce indică rezistența acesteia în fața fenomenelor naturale.
De exemplu, o cameră cu grad de protecție IP66 poate rezista impactului elementelor solide precum praful, ploaia puternică, acest grad aducând camera la statutul de rezistentă la infiltrarea apei.
De asemenea, va trebui să fii atent și la temperatura de funcționare a camerei. Majoritatea echipamentelor de supraveghere de exterior au un interval de temperatura de funcționare cuprins între -10 și 55°C și un nivel de umiditate situat între 10% – 90%.
Poți să fii preventiv și să optezi pentru o carcasă de protecție contra ploii, ninsorii, prafului sau căldurii. Acest lucru va aduce un plus stratului de protecție al camerei și nu va trebui să îți mai faci griji de efectele vremii.
Pe lângă protecția camerei împotriva ploii, mai este necesar să te gândești și la cablarea ei. În cazul în care ai o cameră PoE sau CCTV instalată pe un stâlp, punte, dig sau alte locații exterioare, cablurile și conectorii acestora vor necesita rezistență împotriva infiltrării apei. Dacă optezi pentru cabluri speciale, destinate montării în exterior, mergi pe varianta celor durabile precum un cablu Ethernet întărit cu gel pe interior (pentru camerele PoE IP).
Altă variantă posibilă este folosirea cutiilor de joncțiune pentru a ascunde și proteja cablurile și conectorii lor.
Dacă nu plănuiești să folosești cutii de joncțiune sau conducte pentru cabluri, recomandăm să astupi găurile prin care trec cablurile prin pereți, în caz contrar umezeala poate pătrunde prin găurile date și poate deteriora totul în jur.
Poți alege să umpli găurile cu silicon sau alt material rezistent la apă sau poți lăsa bule de scurgere pentru ca apa adunată să nu se infiltreze și mai adânc în structura pe care este instalată camera.
În plus, în condițiile dure ale iernii poți verifica periodic camera pentru a nu se forma condens și poți chiar să pui un săculeț de silica gel pentru absorbția umidității.
Întrebarea a patra: Cum pot rezolva problema oglindirii luminii IR?
Când o cameră de supraveghere este direcționată spre un iaz sau orice altă suprafață reflexivă*(care reflecta..?), acestea vor cauza efectul de oglindire sau obstrucționarea vederii libere a camerei.
De multe ori în ceea ce privește camerele de interior, geamul va fi vinovatul oglindirii luminii în imaginile de supraveghere rezultate.
Soluții:
Pentru a evita acest inconvenient, plasează camera în exterior pentru un mai bun camp de vizualizare. Pentru a preveni reflexia luminii normale și a celei infraroșii in cameră, unghiul de vizualizare al camerei ar trebui să fie reglat și îndepărtat de suprafețele respective.
Alte sfaturi pentru această problemă cuprind folosirea unei folii speciale pentru geamuri sau folosirea iluminatoarelor IR externe.
Întrebarea a cincea: Cum pot preveni condensul și încețoșarea camerei?
În mod normal, camerele de supraveghere sunt etanșe dupa asamblarea lor, lucru ce reduce posibilitatea apariției condensului în interiorul carcaselor lor.
Cu toate astea, unii utilizatori au raportat faptul că, montată în exterior, camera lor dome de supraveghere produce imagini încețoșate pe timpul nopții fără să se producă condens în carcasa camerei.
Soluții:
O problemă de încețoșare a imaginilor în timpul dimineților va fi eliminată de la sine, deci nu este nevoie să ștergi suprafața lentilei camerei.
Când problema persistă un timp mai îndelungat, soluția este plasarea unui săculeț de silica gel în carcasa camerei, după o curățare temeinică a acesteia.
Curățarea regulată a lentilei camerei cu o cârpă microfibră o va proteja în timp.
Întrebarea a șasea: Cum pot proteja camera de trăsnete?
Efectele unui trăsnet asupra camerei de supravegere de exterior includ: pierderea semnalului video, curenți electrici, linii orizontale pe ecranul de monitorizare sau înghețarea/oprirea întregului sistem de supraveghere.
Soluții:
Evită montarea camerelor IP pe stâlpi din metal; acesta este conductor de energie electrică. De asemenea, folosește carcasă de protecție împotriva vremii.
Asigură-te că sistemul de supraveghere, în cazul în care este cablat, este impământat corect, lucru ce poate preveni arderea camerelor și a echipamentelor implicate.
Protecțiile de supratensiune împotriva trăsnetului vor opri cantitatea imensă voltaică din a se propaga asupra prizelor, reglând cantitatea de energie ce trece prin ele.
Unitățile UPS vor asigura alimentarea camerelor în cazul unei pene de curent, eliminând panica de a rămâne neprotejat.
Întrebarea a șaptea: Cum protejez camera de atacurile cibernetice?
Una dintre vulnerabilitățile camerelor IP o reprezintă atacul cibernetic fie prin decriptarea codului tău de acces, fie prin alte modalități.
Soluții:
Soluția este îmbunătățirea protecției rețelei cu ajutorul protocolului WPA2 (Wi-Fi Protected Access).
Schimbarea frecventă a parolelor și complicarea lor reprezintă un lucru vital pentru protecția sistemului de supraveghere. Alt lucru este menținerea versiunii Firmware a camerei actualizată la zi.
Întrebarea a opta: Cum rezolv problemele de imagine ale camerei?
Unele camere vor prezenta probleme precum: pierderea semnalului video, întreruperea fluxului video, pâlpâirea imaginii, linii în mișcare pe imagine, ecran negru pe timpul noptii etc.
Soluții:
Verifică prima dată cablurile și starea lor; dacă acestea sunt în stare bună, mai rămân soluții precum repornirea camerei, resetarea ei, adresarea către suportul tehnic etc.
Un alt lucru de făcut este montarea camerei pe suprafețe nemetalice datorită interferențelor ce pot avea loc, rezultând în problemele de imagine descrise mai sus.