Imagineaza-ti un gard alb, o peluza verde bine ingrijita, cativa pomi, flori, o alee de piatra, o casa cu doua sau trei dormitoare , o cale de acces automatizata. Aceasta imagine poate fi imaginea casei mele, casei tale. Este un loc unde familiile se aduna si memoriile sunt create. Acasa reprezinta totul pentru tine si vei face tot ce iti sta in putinta pentru a o proteja, pentru a te proteja.
Pentru ati proteja familia si bunurile de intrusi, probabil ca intentionezi sa achiztionezi un sistem de anitefractie care va comunica cu un dispecerat, sau fie un sistem de supraveghere video. Inainte de alegerea efectiva a unei solutii incearca sa fii smart si green. Alege o solutie cu un impact minim asupra mediului inconjurator caracterizate si de un consum redus.
Consumul de energie electrica al fiecarui sistem de securitate este asociat cu puterea electrica necesara alimentarii fiecarei componente din sistem. De regula, in dimensionarea unui sistem de securitate, nu se tine neaparat cont de consumul electric, insa fiecare consumator adaugat in reteaua electrica, va ridica valoare la EON/ENEL, etc. Aloca cateva minute cu un specialist in sisteme de securitate, pentru a identifica combinatia optima de echipamente.
Fiecare tip de sistem de securitate beneficiaza de functii care optimizeaza functionalitatea acestora reducandu-se totodata si consumul de energie electrica.
De exemplu, optati pentru un sistem de supraveghere IP in detrimentul unuia analogic. O camera IP megapixel poate furniza imagini echivalente cu imaginile furnizate de 3~4 camere analogice ca nivel de informatie. De asemenea consumul unei camere IP este mai redus decat consumul cumulat al celor 3~4 camere analogice.
Daca ati optat pentru un sistem analogic compus din 4 camere analogice si un DVR tot cu 4 canale, exista probabilitatea sa mai adaugati camere la sistem. Pentru aceasta veti fi nevoit sa inlocuiti DVR-ul cu unul cu mai multe canale video, de 8 sau 16 canale. Daca ati fi optat pentru un sistem IP cu o solutie de inregistrare de tipul server PC, adaugarea unei camere IP, presupune o simpla activare de licenta de integrare. Consumul de energie electrica si in acest exemplu va fi mai redus in situatia unui sistem IP.
Analiza video inteligenta, smart events si alte functii de analiza pot reduce capacitatea de stocare, implicit consumul de energie electrica. Functii ca trecere bariera virtual, detectie de intrusi, accesul sau parasirea unei zone se pot regasi atat la nivelul camerelor IP cat si in sistemele de stocare. Aceste functii au rolul de a identifica si stoca doar informatiile relevante dintr-un cadru, astfel capacitatea de stocare este utilizata optim, ceea ce se poate translata intr-un consum mai redus de energie. Aditional, hard-diskurile pot fi setate pe un mod de functionare de tipul sleeping pe durata in care nu s-a initiat nici un proces de scriere, aspect care contribuie si el la reducerea consumului.
Un sistem de 16 camere analogice setate sa inregistreze continuu, necesita aproximativ 10TB de stocare pe luna, 625GB per camera. Exista unele studii effectuate conform carora, un sistem cu functii de analiza video reduce capacitatea de stocare utilizata pana la 50% fata de un sistem analogic.
In urma cu cateva luni, standardul de compresie H.265 a fost implementat. Cei mai mari producatori de sisteme de monitorizare video s-au analizat la acest standard prin lansarea unor noi game de produse, capabile de rezolutii de inregistrare si redare 4K. In comparatie cu standardul de compresie H.264, H.265 pe langa furnizarea unor fluxuri UHD, acestea necesita o banda redusa de transmisie, cu valori de pana la 50%, fapt ce reduce capacitatea totala necesara stocarii fluxurilor video dar si consumul de energie electrica.
Sistemele solare reprezinta o aprofundare eficienta din punctul de vedere al energiei electrice consumate. Prin utilizarea unui panou solar, in primul rand, factura catre frunizorii de energie electrica se va reduce considerabil, procesul de incalzire globala este incetinit, si se asigura o independenta energetica. Reprezinta solutia ideala in monitorizarea video unor zone izolate unde nu exista retele de alimentare electrica.
Sistemele de antiefractie, reprezinta o alta modalitate de protectie a bunurilor. Uzual un sistem de antiefractie e compus dintr-o centrala, senzori, tastatura, si contacti magnetici. Daca un intrus patrunde intr-o incinta monitorizata, de regula centrala de alarma genereaza o alarma se activeaza sirena si eventual evenimentul e transmis intr-un dispecerat de monitorizare. Exista unele situatii in care sunt generate alarme false de catre sistemul de antiefractie. Aceste alarme false produc costuri si probleme in comunitatea de gestionare a alarmelor. Daca o astfel de alarma ajunge la dispecerat, adesea un echipaj este trimis la locatie, unde se va realiza faptul ca s-a generat o alarma falsa. Alarmele false impreuna cu cele reale presupun un consum de energie electrica. Acest consum poate fi redus prin eliminarea alarmelor false.
Unii detectori beneficiaza de functii de prevenire a alarmelor false. De exemplu, un detector actioneaza doar daca a sesizat mai mult de un act de miscare intr-un timp predefinit. Detectorii nu raspund la prima situatie de detectie, ci actioneaza incepand cu urmatoarea miscare din sfera sa de actionare. Unele central beneficiaza de functia two crossed zones, conform careia, centrala de antiefractie genereaza o alarma doar in cazul in care doi senzori asignati unor zone de tipul two crossed zone au detectat miscare. In situatia in care, doar un singur senzor a detectat miscare, iar intr-un interval predefinit, perechea sa nu a sesizat miscare, centrala nu va genera alarma.
O alta functie de reducere a alarmelor false e reprezentata de functia swinger shutdown. Practic cu aceasta functie se inhiba un detector pe o perioada predefinita de timp, daca acesta a generat mai multe alarme succesive si nu s-a luat nici o actiune.
Functia de confirmare video a alarmelor generate de centrala antiefractie reprezinta o combinatie foarte eficienta in eleminarea alarmelor false, implicit a reducerii consumului de energie electrica. Echipele de interventie vor fi trimise la obiectiv doar in cazul in care alarma generata de pe o zona e confirmata video cu ajutorul sistemului video din locatia respectiva.
Exist certificate verzi ca RoHS sub normativele carora s-au produs echipamentele de securitate. Toate componentele implicate intr-un sistem de securitate trebuie sa respecte aceste normative. Acest certificat reprezinta o confirmare ca substante ca plumbul, mercurul sau cadmiul nu sunt utilizate in procesul de fabricare. Aceste materiale pot produce pagube mediului si sunt greu de reciclat. Utilizand doar produse create sub normativele RoHS, casa ta va fi eficienta din toate punctele de vedere, energetic si ecologic.