Sisteme de detectie si semnalizare efractie (sisteme de alarma)

2
5269

Sisteme de detectie si semnalizare efractie

Rolul unui astfel de sistem in activitatea de paza a obiectivelor este in primul rand de detectare a incercarilor de intruziune in zonele de securitate ale obiectivului si de semnalizare a echipelor de interventie cu privire la tentativele de efractie la nivelul zonelor de securitate, cu indicarea zonei in care au loc acestea.
O alta functie importanta a acestui sistem de securitate este alarmarea sistemului de televiziune cu circuit inchis cu scopul comutarii pe monitoare a camerelor video care supravegheaza zona in care are loc tentativa de intruziune.
Elementele constitutive ale unui sistem antiefractie sunt: senzorii, centrala de alarma, dispozitivele de avertizare si dispozitivele de comunicatie la distanta.

Centrala de alarma
Gestioneaza toate informatiile de la senzori si proceseaza aceste informatii in functie de starea sistemului. Rolul principal al oricarei centrale este de a semnaliza optic, acustic sau la distanta detectarea unui intrus in zona protejata.

Perifericele
Sunt echipamentele care au rolul de comanda(activare, dezactivare, citire jurnal) si extindere a numarului de intrari. Tastatura este un echipament ce permite configurarea si utilizarea sistemului antiefractie.

Detectoarele
Cele mai raspandite tipuri de detectoare sunt detectoarele PIR (pasiv infra-red), se bazeaza pe principiul fotoelectric. Astfel un corp cu diferenta de temperatura fata de mediu, in miscare, genereaza un flux variabil in spectru infrarosu care este detectat de senzor. Acest principiu de detectie este cel mai des utilizat datorita costurilor scazute si eficientei deosebite a detectoarelor.
Exista multe alte tipuri de detectoare fiecare pentru aplicatii speciale, cum ar fi detectoarele de vibratii, detectoarele de spectru acustic sau detectoarele de geam spart, detectoarele de presiune, etc.
Detectia de vibratii: (senzor piezo-electric, bobina cu miez variabil, senzor inertial). Exista modalitati diferite de detectare a unei tentative de efractie in cazul in care se protejeaza pereti, suprafete vitrate etc. La o incercare de perforare a unui perete se genereaza unde mecanice de joasa frecventa de o anumita intensitate. Acestea pot fi detectate de cateva tipuri de senzori cum ar fi: senzorul piezo (care transforma vibratiile in semnal electric), o bobina cu miez magnetic variabil (utilizat foarte des in sistemele de alarma auto) sau un senzor inertial, acesta din urma fiind cel mai putin sensibil.
Detectia de spectru acustic: tentativa de efractie prin spargerea unui geam genereaza un semnal sonor cu un spectru specific in domeniul frecventelor inalte.
Detectia de presiune: – folosita pentru protejarea unor obiecte sau pentru prevenirea accesului unei persoane in spatiul protejat.

Dispozitivele de avertizare, semnalizare
Sunt echipamentele ce semnalizeaza optic sau acustic cand in spatiul protejat are loc o tentativa de intruziune. Aceste echipamente pot fi de semnalizare optica, acustica sau combinate.

2 COMENTARII

  1. Puteti sa imi spuneti cum sa aleg o firma care vinde si instaleaza sisteme de efractie? Ceva criterii de selectie, sa imi dau seama care este cea mai eficienta calitate produse- pret – manopera.

    Va multumesc,
    Mihai Rusu, Ploiesti

  2. Buna ziua,

    Pentru instalarea unui sistem de alarma trebuie sa stiti ca exista cateva branduri importante care se folosesc pe piata din Romania.Cele mai importate sunt DSC(Canada), Cerber(Romania), Paradox(Canada) pentru mediul rezidential si Bosch sau Honeywell pentru medii industriale.Asadar, producatorul sistemului de alarma este un criteriu important.In ultimii ani in Romania au aparut foarte multe firme instalatoare de sisteme de securitate si bineinteles ca au aparut si impostorii.Cel mai bine este sa cereti 2-3 oferte de pret de la firme diferite si apoi sa faceti o comparatie de pret, sa verificati portofoliul firmelor respective si cel mai important daca firma respectiva are aviz de la Politie pentru instalarea de sisteme de securitate.

    O zi buna!

LĂSAȚI UN MESAJ


6 − = 1