Senzorii de miscare sunt o componenta tehnica care poate determina calitatea sau mai degraba cantitatea masurata a proprietatilor fizice si chimice cum ar fi: temperatura, radiatiile termice, umiditatea, presiune, sunetul si luminozitatea. Aceste masuri sunt convertite in semnale electrice. Primii senzori functionali au fost utilizati in industria armamentului.
In prezent senzorii de miscare sunt utilizati frecvent si pot fi montati cam in orice colt al casei, al magazinului, al depozitului sau a altui tip de proprietate. Senzorii de miscare fac viata mai usoara proprietarilor si ajuta la asigurarea securitatii casei prin detectarea miscarii si aprinderea luminii de exemplu.
Un senzor de miscare electronic sau un detector care contine un senzor de miscare, transforma miscarea in semnal electronic atunci cand aceasta este detectata. Acest lucru este posibil atunci cand in campul vizual al senzorului intervine miscare. Senzorii de miscare electronici pot fi conectati la sistemele de alarma. Aceste alarme sunt utilizate pentru a alerta proprietarul ca in interiorul sau exteriorul casei a fost detectata miscare. In unele cazuri alarmele pe baza de senzori pot fi setate ca in mod automat sa apeleze la o firma de securitate.
In prezent pentru controlul instalatiilor de iluminare si declansarea alarmei se utilizeaza doua tipuri de senzori. Acesti senzori sunt:
- senzor de miscare radar
- senzor de miscare infrarosu pasiv (PIR)
Senzorul de miscare radar (de inalta frecventa) masoara reflexia obiectelor aflate in miscare, dupa ce trimite impulsuri cu microunde. Undele electromagnetice cuprinse intre 10 kiloherti pana la 300 gigaherti sunt numite unde electomagnetice de inalta frecventa. In viata de zi cu zi undele de inalta frecventa sunt utilizate de telefoanlele mobile, statiile de emisie si de radarele navale. Raza de actiune a undelor de inalta frecventa variaza intre 1 mm la 30 km. Senzorul de miscare radar (de inalta frecventa) emite semnale sonore de inalta frecventa imperceptibile in mediul inconjurator si analizeaza ecoul primit din mediu.
Senzorul de miscare cu infrarosu pasiv (PIR-passive infra red) detecteaza caldura corpului. Reacționeaza la schimbarea temperaturii cauzata de schimbarea fluxului de radiatii (radiatie termica in infrarosu, lungimea de unda fiind de aproximativ 10 µm) de la oameni, animale si vehicule aflate. Senzorul cu infrarosu nu raspunde la diferentele termice statice, care sunt cauzate prin mijloace naturale cum ar fi expunerea la lumina soarelui – percepe numai semnale de schimbare, cum ar fi atunci cand o persoana intră in raza de sensibilitate infrarosie (detectie) a senzorului.