Senzorii de fum

0
3817

Senzorul de fum este creat pentru a detecta fumul patruns in incapere. Acesta nu simte gaz, caldura sau flacari. Prin declansarea alertei va ofera timp pentru a va salva de un incendiu iminent. Trebuie retinut faptul ca senzorul va oferi alerta reala numai in conditiile in care sunt respectate regulile de instalare. Pentru o acoperire totala a locuintei, senzorii de fum ar trebui montati in toate camerele, spatiile de depozitare si subsolul fiecarei familii. O acoperire minima ar insemna un senzor de fum pe fiecare etaj, unul in fiecare zona de dormit, precum si in camera de zi.

Senzorul de fum se poate monta in locuinte, garaje, birouri, magazine etc. Daca alegeti sa va puneti unul in casa, este recomandat sa-l montati in locuri in care e mai probabil sa se produca un incendiu, cum ar fi bucataria, deocare acolo sunt surse de foc. Alimentarea se face in general cu o baterie de 9 V, iar cand bateria este pe terminate, emite un semnal acustic usor, diferit de cel pe care il scoate cand detecteaza fum.

senzor-fum-schema

Ideal ar fi ca orice incapere unde exista o sursa de foc sa fie dotata cu astfel de dispozitive, indiferent daca e vorba de locuinte, magazine sau spatii unde se desfasoara o activitate de productie. Pozitionarea lor se face de obicei pe perete, prin gaurire si insurubare, iar alimentarea lor se face la reteaua de electricitate sau prin intermediul bateriilor. Totusi, ei nu trebuie ampalsati in imediata vecinatate a unei surse de foc sau caldura care nu este neaparat provocatoare de incendiu, chiar daca tehnologia moderna in domeniu a inaintat mult si acum exista senzori care fac diferenta intre fumul care ar proveni de la un incendiu si cel din alta sursa. Se poate opta, pentru bucatarie, de exemplu, pentru dispozitive cu buton de oprire a alarmei pe perioada prepararii hranei, astfel fumul, aburii si caldura care sunt normale in astfel de cazuri nu vor mai fi sesizate si nu se va declansa alarma de incendiu

Un factor important este si testarea senzorilor de fum in mod regulat, tinand cont ca ei ar trebui inlocuiti dupa o perioada de circa 10 ani, cat este fiabilitatea lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


− 1 = 5