Senzorii magnetici

0
4033

Un sistem de alarma antiefractie este alcatuit din mai multe subansambluri: centrala de alarma, tastatura, telecomanda, senzori de miscare, senzori magnetici, bariere infrarosu, detectori de vibratii, detectori de geam spart, detectori de fum, detectori de gaz, sirene, acumulatori, echipamente radio, etc.

Astazi vom vorbi putin despre senzorii magnetici.

Senzorul magnetic este o componenta importanta a sistemului de alarma. Un contact magnetic este un senzor care se monteaza in general in locurile unde exista deschideri precum usi, porti sau ferestre. Senzorii sunt formati din doua parti, una care se monteaza in tocul usii sau a geamului si alta care va fi montata in partea mobila, senzorii magnetici vor reusi astfel sa depisteze atunci cand usa sau fereastra este inchisa sau deschisa si va transmite un semnal catre unitatea centrala a sistemului de alarma.

Nu se vor monta pe elemente care vibreaza la deschiderea usilor de acces pentru a nu genera alarme false.

Senzorii magnetice sunt comutatoare NC (normal inchis)/ NO (normal deschis) care detecteaza miscarea unui magnet amplasat pe un corp ce trebuie protejat. Senzorii sunt compusi din doua parti: un releu (intrerupator) amplasat pe partea interioara, fixa a ferestrei/usii si un magnet amplasat pe partea mobila. Cand usa este inchisa, contactul este in starea NC (normal inchis), el trecand in starea NO (normal deschis) prin deschiderea usii.

Acesti senzori magnetici pot fi de doua tipuri, aplicabil cu montaj aparent sau ingropat.

Cei mai raspanditi sunt senzorii magnetici cu montaj aparent care pot fi aplicati pe usa si toc cu ajutorul suruburilor sau a adezivului. Astfel partea pe care se afla firul este montata pe toc, si partea fara fir pe partea mobila. Exista deasemenea si senzori magnetici de tip wireless, acestia au insa un pret infinit mai mare.

Senzorul magnetic wireless te scapa de inconvenientul firelor trase prin pereti, gaurirea peretilor sau a tocului si ofera un montaj mai simplu. Un senzor magnetic wireless se alimenteaza prin baterii sau cu ajutorul unui acumulator propiu. Exista modele speciale pentru usi, ferestre sau chiar usi culisante.

Al 2-lea tip de senzor magnetic, cel ingropat, este montat in toc astfel incat sa nu fie deloc vizibil, ceea ce ofera un mic avantaj.

Senzorul magnetic este folosit cel mai des pentru a declansa intr-o zona cu intrare intarziata (zona de acces unde sistemul aloca utilizatorului o perioada de timp fixa pentru a dezarma, altfel porneste alarma).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


3 − = 2