Securitatea casei: ce trebuie sa iei in calcul

0
2585

Pleci in concediu? Iti prezentam cateva metode prin care iti poti face casa mai sigura

Fiecare dintre noi dorim ca atunci cand plecam in concedii pentru o perioada de timp si lasam casa singura sa putem avea o siguranta ca la intoarcere vom gasi inauntru tot ce am lasat la plecare.

Avand in vedere ca se inmultesc cazurile de spargeri de locuinte trebuie sa avem in vedere cativa factori si cateva metode prin care sa incercam sa ne protejam locuinta.

Infractorii se orienteaza spre locuri din care sa fure cat mai mult intr-un timp cat mai scurt, fara a fi surprinsi.

Securitatea este cu atat mai buna, cu cat timpul necesar unei potentiale spargerii este mai lung, calea spre tinta este mai grea, zgomotul facut este mai mare, riscul sa fie vazuti este mai mare, obiectele care se pot fura sunt marcate si devin greu vandabile sau ulterior sunt usor de identificat.

Un spargator va alege de obicei casa care ii ofera posibilitatea sa fure nederanjat si cu cat mai putine obstacole in cale.

Sistemele de supraveghere reprezinta, in acest moment, cel mai eficient mod de protectie a unei proprietati. Nici un alt mod de securizare (usi impenetrabile, garduri cu sarma ghimpata sau lacate performante) nu egaleaza sistemele de securitate. Insa, cand vine vorba de securitatea casei, nu intotdeauna ieftin inseamna si sigur, deoarece calitatea, configurarea si instalarea corecta a sistemelor si echipamentelor de alarma si supraveghere sunt esentiale.

Apoi, conteaza ca usa de la intrare nu doar sa para sigura ci sa si fie. O usa metalica, cu inchidere in mai multe puncte este o solutie foarte buna. Calitatea unei usi este asigurata si de elementele componente ale acesteia: cilindri, silduri si broaste. De cele mai multe ori, producatorii le vor incadra in anumite clase de siguranta, in functie de calitatea lor. Cilindrul este cel mai important element de pe usa metalica. Acesta actioneaza tot sistemul de inchidere. Cei mai recomandati cilindri sunt cei realizati din materiale superioare cu stifturi din otel.  Tocul usii trebuie sa fie confectionat dintr-un material rezistent la deformare. E bine ca la montaj, golul dintre toc si zidarie sa fie umplut cu ciment, nu cu spuma poliuretanica. De asemenea, este bine ca intre balamale sa existe bolturi de siguranta.

Un sistem de alarma este binevenit si recomandat, mai ales in cazul in care sunt mai multe usi de acces si chiar ferestre. La sistemul de alarma pot fi legati senzori pentru toate punctele de acces care sa declanseze in cazul in care cineva forteaza acele zone. Pe langa functia de detectare, sistemele pot integra si alte automatizari ale locuintei precum aprinderea luminii la anumite ore sau in anumite situatii, conditionari ale deschiderii usilor (de garaj, de exemplu) in functie de starea sistemului de alarma, pornirea/oprirea climatizarii etc.

Senzorii pot fi legati la centrala prin circuite electrice sau pot functiona wireless. In cazul in care sistemul detecteaza un pericol cert, trece la alarmare. Aceasta se poate face local, prin linie telefonica fixa, cu legatura la dispeceratul de paza si/sau la client, sau pe un telefon mobil .

Daca sunteti plecat pentru o perioada mai lunga puteti vorbi cu un vecin de incredere si sa lasati casa in grija lui pentru a ridica si lasa jaluzelele, aprinde becurile pentru a parea locuita.

De asemenea daca locuiti la casa si aveti posibilitatea, luati-va un caine. Mai ales daca este o rasa mai mare acesta ii va face pe infractori sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a incerca sa intre in curte.

 

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


2 − = 1