Platforma ONVIF

1
3829

Uzual sistemele de monitorizare video contin echipamente produse de acelasi producator, fie ca e vorba de camere sau solutii de gestiune si monitorizare video sau stocare. Exista multe situatii in care se rupe bariera unui singur producator si se opteaza pentru produse apartinand unor diferiti producatori. Un simplu exemplu, camerele unui producator sunt combinate cu solutii de monitorizare apartinand unui alt producator. Un singur proiect poate contine camere apartinand unor producatori ca Sony, Samsung, Hikvision, integrate sub o platforma unificata oferite de Axxon, Genetec sau Milestone. Interoperabilitatea echipamentelor asigura si succesul proiectelor. Compatiblitatea acestor echipapemente se obtine prin respectarea unor reguli de comunicare standardizate. O astfel de implementare este realizate de ONVIF.

ONVIF reprezinta o platforma de tipul open pentru promovarea si dezvoltarea unor standarde pentru dipozitivele de securitate IP. A fost lansata in 2008 in sfera de monitorizare video si de la an la an au pus la dispozitia pietei consumatoare standarde care sunt axate pe compatibilitatea dintre camerele IP si platformele VMS, control acces IP, stocare on-board si preluare automata a inregistrarilor, mecanisme de tipul easy-to-set-up si integrare avansata. Dezvoltatorii de la ONVIF se concentreaza pe crearea de standarde, care respectate, asigura interoperabilitatea intre echipamente indiferent de producator.

Punctele forte ale ONVIF sunt:
1. Standardizarea comunicarii dintre echipamentele de securitate IP.
2. Interoperabilitatea echipamentelor IP indiferent de producator.
3. Platforma de tipul open, din care pot face parte orice organizatie sau companie.

Inaintea anului 2008, fiecare solutie IP era caracterizata de tehnologii si protocoale dedicate pe producator. Cand a intrat in discutie integrarea echipamentelor de securitate, fiecare producator de solutii VMS si-a folosit intens resursele pentru a intra in posesia protocoalelor API specifice fiecarei camere IP in parte, urmat de un proces exhaustiv in urma caruia s-a creat o solutie capabila sa integreze camere IP indiferent de producator. Consortiumul ONVIF defineste un protocol comun pentru schimbul de informatii intre echipamentele de securitate IP, inclunzand facilitatea de auto-descoperire in retea, streaming video si transferul de metadate.

Trecand de bariera interoperabilitatii dintre echipamente, ONVIF ofera mai multe beneficii decat ne imaginam. Din punctul de vedere al producatorului, ONVIF contribuie la informarea pietei privitor la compatibilitatea produselor apartinand unui anumit producator cu standardele de interoperabilitate. Companiile integratoare vor sti cu exactitate daca un anumit producator este compatibil cu diferite platforme de centralizare. De asemenea, fiecare producator membru ONVIF se alineaza trendului de intercomunicare din domeniul sistemelor de securitate.

Din punctul de vedere al utilizatorilor finali, ONVIF, ofera un grad de siguranta investitiei, deoarece echipamentele utilizate intr-un sistem de securitate integrat respecta standardele de compatibilitate, aceleasi standarde la care vor adera si produsele care vor fi lansate ulterior. Asadar, odata cu aparitia unor noi echipamente de securitate, acestea vor putea fi integrate cu usurinta fara costuri prea mari.

Pentru a simplifica desginul sistemelor de securitate IP, ONVIF promoveaza conceptul de profil bazat pe specificatiile comune ale produselor. Un profil poate fi tratat ca o colectie de reguli cu diferite specificatii si cerinte. Avand o clasificare bazata pe profile, determinarea compatibilitatii dintre produse devine facila, permitand utilizatorilor sa identifice cu usurinta functiile specifice compatibile dintre dispozitivul in sine si aplicatiile software sau hardware de integrare.

Profilul S, este cel mai distribuit, dedicat sistemelor de streaming IP. Suporta streamingul video si audio, controlul PTZ, controlul porturilor de iesire, configuratii video si multicast. In iulie 2015 la Profilul S erau aderate 4000 de dispozitive IP.

onvif S

Profilul G, lansat in 2014, se axeaza pe partea de sisteme de stocare. Acesta asigura configurarea, cereri si control al inregistrarilor pentru dispozitivele compatibile, istoric audio, streamuri video si de metadate.

ONVIF G

Profilul C, se axeaza pe sistemele IP de control acces. Asadar, ONVIF trece de bariera video. Fiecare producator membru ONVIF Profil C asigura ca produsele acestuia de control acces pot fi controlate, configurate, alarmele si evenimentele pot fi gestionate din aplicatii unificate.

ONVIF C

 

Profilul Q, asigura un proces rapid de instalare si setare a echipamentelor de securitate IP. Acest proces contine descoperirea, configurarea si controlul echipamentelor conforme. Profilul Q, reprezinta pasul urmator in interoperabilitatea dispozitivelor fara prea multe batai de cap in ceea ce priveste configurarea.

ONVIF Q

Profilul A, reprezinta profilul responsabil de definirea regulilor de acces, datelor de autentificare si programe in sistemel de control acces. Profilul A in combinatie cu profilul C furnizeaza o solutie completa de control acces intr-un sistem de securitate.

ONVIF A

1 COMENTARIU

  1. Trebuie mentionat ca, primele versiuni (ex: ONVIF v1) nu suporta motion detect in camera, chestie care m-a surprins cand am luat o camera ip (chinezarie) pentru niste probe. Doar de la versiunea 2 in sus am inteles…

LĂSAȚI UN MESAJ


7 − 4 =