Onvif Profile Q

0
2200

Platforma ONVIF, lider in standardizarea globala a sistemelor de securitate IP, a lansat un nou profil, Profilul Q, un set de especificatii pentru descoperire, accesare si setare a echipamentelor de securitate precum si functii noi de securizare a comunicatiei si transferului de date.

Dispozitivele  compatibile cu profilul Q sunt usor de descoperit in retea, facilitand efectuarea de setari comune ca adresa IP, data si ora, autentificare si setari de securitate. Nu conteaza tipul dispozitivului si producatorul acestuia atata timp cat acesta face parte din lista de dispozitive compatibile cu proflul Q. De asemenea toate dispozitivele compatibile cu profilul Q vor avea functia ONVIF activata automat ca si setare de baza.

In situatia in care o camera este inlocuita dintr-un sistem existent, un dispozitiv Profil Q poate fi rapid configurat prin utilizarea datelor dintr-un backup. Noul profil permite efectuarea unui reset la valorile implicite pastrand astfel interoperabilitatea cu alte dispozitive compatibile cu ONVIF Q. Evenimente ca defectiuni de ventilator, alimentare, stocare sau temperatura de operare critica, pot fi gestionate de catre dispozitivele compatibile cu profilul Q.

Un alt element esential al Profilulul Q a fost dezvoltat ca raspuns la modificarile recente aparute in infrastructura si gestionarea retelelor. Daca in era sistemelor analogice se utilizau retele dedicate pentru sistemele de CCTV si control acces, in era sistemelor IP, tocmai din considerente financiare, integratorii de sistem sunt nevoiti sa utilizeze infrastructura IP existenta in locatie, aceeasi retea din care fac parte PC-uri, laptopuri si alte echipamente care permit desfasurarea businessului. Totusi, sistemele CCTV si de control acces necesita capabilitati particulare de securizare a informatiei ca si cum acestea ar opera intr-o retea dedicata.

Pornind de la aceasta provocare, pe langa interoperabilitatea out-of-the-box, echipamentele Profil Q, beneficiaza de functii avansate de securizare a informatiei. O parte importanta a interoperabilitatii dintre dispozitive consta in securizarea conexiunilor dintre clienti si dispozitive. Profilul Q abordeaza acest aspect prin utilizarea protocolului criptografic TLS –Transport Layer Security. Acest protocol utilizeaza certificate si o criptografie asimetrica pentru autentificare si transferul de date dintre partile implicate.

Cu peste 500 de membri si aproximativ 4000 de dispozitive compatibile, ONVIF este cea mai mare organizatie de profil. Inca de la lansarea din 2008, organizatia are parte de cresteri de peste 25~50% pe an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


5 + = 6