Toti cei care calatoresc cu avionul sunt familiarizati cu procedurile anevoioase de imbarcare. Cozile lungi din oameni nerabdatori care isi asteapta randul pentru prezentarea actelor de zbor la care se adauga binecunoscutii stewarzi zelosi, fac ca aceasta experienta una nu tocmai placuta si rapid efectuata. Toate aceste incoveniente au fost eliminate de compania germana Luftansa prin implementarea unui proiect pilot in aeroportul LAX din Los Angeles. Acestia au introdus statii dedicate de recunoastere faciala in procesul de imbarcare. Rolul acestora consta in reducerea semnificativa a timpului de imbarcare.
Noua procedura de imbarcare nu implica nici un steward. Etapa verificarilor biletelor de imbarcare si a pasapoartelor a fost inlocuite de camere specializate pentru captura faciala a calatorilor. Acestea sunt incarcate in baza de date a politiei de frontiera si verificate in cateva secunde. Daca totul este in regula, turnichetii se deschid automat iar pasagerului ii este permis accesul in avion. Proiectul pilot a inregistrat urmatoarele valori, 350 de pasageri au fost imbarcati intr-un Airbus A380 in doar 20 de minute.
Procesul de imbarcare bazat pe tehnologia de recunoastere faciala usureaza munca staff-ului si reduce timpii de asteptare. Calatorii nu mai sunt nevoiti sa prezinte biletele de imbarcare si pasapoartele. In tot acest timp, membrii staff-ului se pot ocupa de pregatirea avionului, timp castigat de noua solutie de imbarcare.
O imbracare clasica, in conditii normale de functionare ar fi durat pana la 40 de minute. Iata ca cei de la Luftansa au reusit sa reduca timpul necesar pentru imbarcare cu 50% multumita tehnologiei de recunoastere faciala.
Luftansa a dezvoltat aceasta solutie de imbarcare ca urmare a unui parteneriat cu compania Amadeus – companie IT specializata pe zboruri si tot ce implica acestea, politia de frontiera si Vision-Box.
Cei de la Amadeus au declarat ca exista deja cereri si din partea altor companii aeriene. In America este posibila realizarea acestui proiect deoarece exista un acord cu politia de frontiera prin care statiile de recunoastere faciala se conecteaza la bazele de date ale acestpra. Nu sunt implicate alte baze de date cu informatii faciale.
Senior director in cadrul Luftansa, Bjoern Becker a declarat ,“anticipam ca in viitorul apropiat, imbarcarea biometrica, precum si alte aspecte din experienta zborului vor fi la ordinea zilei in U.S. si nu numai.”