Modificarile aduse de inteligenta artificala industiei de supraveghere video

0
914
Subiectul Inteligenta Artificiala (AI) produce mult entuziasm in domeniile care au imbratisat aceasta tehnologie. AI modifica dramatic peisajul clasic al sistemelor de securitate prin reformarea modului in care utilizatorii reactioneaza cu aceste sisteme.
Cu toate discutiile din presa despre potentialul inteligentei artificiale totusi se ridica unele intrebari de genul, carui tip de situatii, reuseste AI sa gaseasca cu usurinta o rezolutie?
Nevoia de Inteligenta Artificiala
Totul porneste de la faptul ca numarul de camere de supraveghere video a crescut exponential, implicit si cantitatea de inregistrari video. In acest moment, de exemplu,  un operator video este nevoit sa analizeze sute de ore de inregistrari provenite de la zeci si sute de camere pentru a oferi un verdict la o situatie mai delicata. Adeseori analiza corecta a unei situatii este afectata de factorul uman care in mod voit sau involuntar omite anumite detalii din inregistrari. In acest punct poate interveni inteligenta artificiala, care pur si simplu, nu se plictiseste din analiza si poate procesa mai multe cadre video decat ar putea vreodata procesa un operator de securitate.
Inteligenta artificiala in sistemele de securitate a fost implementat pentru a pune la dispozitia operatorilor cele mai importante evenimente in vederea luarii de decizii critice. In acest moment exista doua arii de aplicabilitate a inteligentei artificiale in sistemele de supraveghere video, cautare si concentrarea atentiei operatorilor.
Cautare rapida
Imaginati-va internetul fara motoare de cautare. Practic pentru a
gasi un set de informatii, fiecare dintre noi ar trebui sa navigheze pe zeci de pagini web.
Exact acelasi lucru se intampla in randul sistemelor de supraveghere video: operatorii de securitate petrec ore in fata sistemelor de inregistrare in vederea identificarii evenimentelor critice. In acest punct intervine inteligenta artificiala.
Beneficiind de un sistem prevazut cu inteligente artificiala, companii ca Avigilion, Hikvision, Hanwha si multi altii, fie in parteneritat tehnologic cu companii terte, au dezvoltat tehnologii de inteligenta artificiala si deep learning pentru a urgenta raspunsul operatorilor de securitate in fata unor evenimente specifice, spre exemplu, de identificare a unei anumite persoane sau a unui autovehicul de interes.
Daca unui operator de securitate i se furnizeaza descrierea fizica a persoanei implicate intr-un eveniment, aceasta tehnologie le ingaduie acestora posibilitatea cautarii individului in functie de parametri ca, sex sau culoarea hainelor. In cazul investigatiilor critice, de genu, persoane disparute sau suspecte, aceasta tehnologie, ofera rezultate in cateva secunde la aplicarea unor filtre definitorii situatiei.
Concentrarea atentiei 
Caracteristica inteligentei artificiala de a reduce ore de investigatii la doar cateva minute prezenta o impresionanta inovatie, considerand faptul ca atentia umana se degradeaza in decurs de cateva minute. Inteligenta artificiala prioritizeaza evenimentele care sunt importante, concentrandu-se doar asupra informatiilor suspecte sau nemaintalnite.
Apriori acestei tehnologii, operatorii de securitate erau nevoiti sa urmareasca zeci sau sute de camere pe durata unui schimb. S-a dovedit ca atentia acestora este degradata dupa doar 20 de minute, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca unele secvente video extrem de importante sa fie omise de acestia. Prin simpla analiza in timp real a algoritmilor de inteligenta video i se permite operatorului pe evenimente critice care necesita interventia umana. Astfel se economiseste timp extrem de important in efectuarea unei investigatii, in care operatorii pot efectua cautari rapide in randul unor cantitati uriase de fisiere, concentrandu-si automat atentia supra unor situatii atipice care necesita investigatie suplimentara.
Cheia unui sistem avansat de securitate
Indubitabil inteligenta artificiala este un factor deciziv si evolutiv in randul sistemelor de securitate. Sistemele bazate pe aceste tehnologii reduc timpul necesar investigarii unor evenimente, conditii in care, presonalul de securitate devine mai eficient si eficace in realizarea taskurilor zilnice. Eliminand nevoia de privire constanta in monitoare prin intermediul algoritmilor de inteligenta artificiala, operatorii se pot concentra pe ceea ce pot sa realizeze mai bine, verificare si actionare asupra evenimentelor critice.
Sursa:https://www.sourcesecurity.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


3 − 2 =