Odata cu cresterea disponibiliatii datelor video multumita noilor standarde de compresie si de reducere semnificativa a capacitatii totale necesare pentru retentia inregistrarilor, inteligenta artificiala si algoritmii de deep-learning devin tot mai prezenti in industria sistemelor de securitate, atingand sectoare ca CCTV, control acces si sisteme de efractie. Unul din scopurile sistemelor bazate pe AI consta in minimizarea erorilor generate de factorul uman.
Ce este inteligenta artificiala?
Inteligenta artificiala reprezinta abilitatea masinilor de a invata din experienta utilizand retele multistrat neuronale, care mimeaza creierul uman, toate acestea pentru recunoasterea obiectelor, sabloanelor si luarea de decizii fara interventia umana.
Creierul uman are aproximativ 86 de miliarde de neuroni, in comparatie cu noul procesor grafic, NVIDIA GPU VOLTA care are 21 de miliarde de tranzistori (echivalentul unui neuron), placa grafica care ofera performanta a sute de CPU-uri pentru deep learning.
Spre deosebire de creierul uman, inteligenta artificiala poate invata 24 de ore pe zi in mod constant. Cu o asa mare putere de procesare, masinile care utilizeaza GPU Nvidia sau alte chip-uri similare pot distinge fetele, animalele, vehicule si anumite parti din semnalul vocal, etc.
In functie de nivelul de complexitate, detalii, eroarea acceptata si calitatea datelor implicate in procesul de recunoastere, inteligenta artificiala poate invata noi obiecte in cateva secunde prin intermediul retelei Spikin Neural Network (SNN) pana la cateva saptamani prin intermediul Convolution Neural Network (CNN). Cele doua retele depasesc in performante sistemele de securitate fara inteligenta artificiala in ceea ce priveste acurateta si eficienta acestora.
Conform unui studiu realizat de MaketsandMarkets, piata sistemelor protectie perimetrala, se preconizeaza ca va creste de la 4.12 miliarde dolari (valoare raportata in 2016) la 5.82 miliarde pana in 2021. Acelasi studiu estima si valoarea pietei AI in securitate (atat cibersecuritate cat si securitate fizica), va creste de la 3.92 miliarde dolari in 2017, pana la 34.81 miliarde dolar in 2021.
Proiectarea sistemelor de detectie intrusi
Proiectarea sistemelor de detectie intrusi se realizeaza tinand cont de urmatoarele conditii:
- Conditii geografice: flora, fauna, climat, forma perimetrului, obiecte sau forme de relief care pot bloca campul vizual al camerelor.
- Prezenta sau lipsa altor nivele de securitate fizica sau bariere.
- Integrarea cu alte sisteme: camere, stocare, usi, yale, alarme.
- Complexitatea sistemului: detectia de intrusi bazata pe senzori diversi, microunde, rada, vibratii, acustici, etc.
- Dimensiunea site-ului.
- Reguli specifice proiectului: protectia datelor cu caracter personal, camere ascunse/vizibile, interferente.
- Prezenta umana: personal prezent in site, monitorizare si interventie umana.
Detectia si clasificarea obiectelor pe baza inteligentei artificiale
Avantaje si dezavantajele sistemelor cu inteligenta artificiala
Punctele enuntate mai sus corespund unor cerinte specifice sistemelor de detectie a intrusilor: minimizarea numarului de alarme, setare si mentenanta facila, integrare usoara si performante stabile. Inteligenta artificiala prin nautra ei a fost conceputa sa invete, adapteze si sa evolueze in conditii multiple. Aceasta ar trebui integrata cu sistemele existente de inregistrare video, daca exista.
Minimizarea alarmelor false: Alarmele false pot genera costuri fara inteligenta artificiala, unde alarme, copaci, umbre si conditii climaterice pot genera alarme. Detectia bazata pe inteligenta artificiala poate distinge cu usurinta oameni, obiecte, de ex., daca intr-o scena setata pentru detectia de oameni trece o masina, o pisica sau umbra unei persoane, toate acestea nu vor declansa alarme. Prin urmare, cantitatea de alarme false poate fi redusa cu 70% fata de sistemele clasice.
Setare si mentenanta
Sistemele clasice de detectie a intrusilor fara inteligenta artificiala trebuie sa tina cont de relief, campurile vizuale ale camerelor, amplasarea senzorilor, iar orice schimbare survenita in sistem, aceasta presupun efort manual pentru calculul tuturor factorilor care influenteaza componentele sistemului. In contrast, sistemele bazate pe inteligenta artificiala permit administratorului de sistem accesarea intregului sistem sau a camerelor de supraveghere dintr-o camera de control, de unde acesta poate configura regiunea si obiectul de interes din campul vizual al camerei, totul in cateva minute. Nu sunt necesare traininguri specifice sau alte cunostinte pentru a seta un sistem de detectie a intrusilor.
Integrare cu sisteme complementare. Sistemele clasice de detectie intrusi fara inteligenta artificiala se bazeaza pe tehnologii fizice care adesea sunt specifice per producatori si necesita cunostinte speciale pentru implementare si configurare sistem pentru o buna functionare. Pe cealalta parte, un sistem cu inteligenta artificiala este conceput pentru a invata, adapta si evolua pornind de la integrarea cu sistemele de supraveghere video, camere si NVR-uri. Inteligenta artificiala elimina de asemenea nevoia de senzori wireless sau alte tipuri. Mai mult, inteligenta artificiala permite combinatii usoare si instantanee de protectie, ca declansare automata a yalelor, focalizarea camerelor pe un obiect din momentul patrunderii acestuia in zona de interes, toate acestea doar la un click de mouse distanta.
Performanta si durabilitate. Sistemele clasice de detectie intrusi necesita setari complicate ale componentelor angrenate in proiect. Mai multe echipamente inseamna o probabilitate crescuta de functionare defectuoasa a sistemului si implicit intarzia sau chiar a omite alarmele. Inteligenta artificiala reduce semnificativ implicarea umana intr-un proiect de detectie intrusi. Aditional, inteligenta artificiala reduce riscul functionarii defectuoase a unui sistem prin simplificarea senzorilor hardware necesari.
Beneficii aditionale ale utilizarii inteligentei artificiale in sistemele de detectie intrusi
Maximizarea capabilitatii de detectie: Cel mai performant sistem de detectie intrusi bazat pe inteligenta artificiala reprezinta o solutie completa in distingerea tuturor combinatilor sau criteriilor generatoare de alarme in protectia perimetrala. Utilizand inteligenta artificiala, administratorul de sistem poate configura zone multiple fiecare cu setari specifice, obiecte de interes si detectia dupa culori sau atribute (spre exemplu, persoana care nu poarta uniforma din dotare), numere sau timp (ex, grup mai mare de cinci persoane) sau miscari (masini care se deplaseaza cu o viteza mai mare decat viteza limita). Aditional, inteligenta artificiala poate indica locatia unui eveniment produs prin afisarea camerei care inregistreaza evenimentul aproape in timp real, cu cateva secunde de intarziere.
Reducerea costului de operatiuni a sistemului. Prin reducerea alarmelor false si implicarea umana in timp ce utilizarea si stabilitatea sistemului este sporita, sistemele de detectie intrusi bazate pe inteligenta artificiala sunt capabile de reducerea semnificativa a costului total de detinere si intretinere a unui astfel de sistem. Companiile pot reduce numarul ridicat de personal. Un studiu oferit de McKinsey Global in iunie 2017 indica faptul adeptii sistemelor bazate pe inteligenta artificiala pot efectua reduceri de pana la 15%.
Inteligenta artificiala modeleaza incontestabil fiecare afacere si usureaza in mod cert fiecare aspect a vietii contemporane. In randul sistemelor de securitate, sistemele clasice imbratiseaza noile trenduri si astfel avantajele oferite de inteligenta artificiala.
Un articol scris de Paul Sun, CEO al IronYun si Mai Truong, Manager de Marketing in cadrul aceleiasi companii.