Inca de la aparitia compresiei H.264 in anul 2008, aceasta a reprezentat raspunsul la nevoile industriei de supraveghere video in materie de compresie. Odata cu lansarea de camere video de rezolutii 4K sau chiar mai mari, 12, 24 megapixeli, H.264 nu mai este atat de eficient din punctul de vedere al retentiei inregistrarilor si al bitrate-ului, fapt pentru care a fost lansat noul standard H.265.
Inginerii de la Hikvision, imediat dupa lansarea standardului de compresie H.264, au patentat H.264+, un standard proprietar, care porneste de la H.264 cu imbunatatiri pe urmatoarele tehnologii: codare predictiva bazata pe modelul de fundal, suprimarea zgomotului de fundal si tehnologie de control a bitrate-ului pe intervale de timp mari. Toate aceste imbunatatiri au permis ca pe acelasi HDD sa se stocheze mai multa informatie in comparatie cu informatiile stocate de sistemele clasice H.264.
Aparitia camerelor 4K au “fortat” lansarea noului standard H.265. Iar pe acelasi sablon, cei de la Hikvision au luat imediat actiune si au dezvoltat propriul patent H.265+. H.265+ este de fapt un algoritm inteligent bazat pe H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) care aduce urmatoarele imbunatatirii in procesul de compresie video:
- Informatia de background ramane fixa si rareori se schimba
- Obiectele in miscare pot aparea doar de cateva ori intr-o portiune de inregistrare
- Observatorul intotdeauna se focuseaza doar pe obiectele in miscare
- Calitatea imaginilor au de suferit din cauza prezentei zgomotului
H.265+ este capabil sa reduca bitrate-ul camerelor video ceea ce permite o utilizare cat mai eficienta a benzii si a costurilor legate de stocare.
Pentru a demonstra avantajele noului tip de compresie, cei de la Hikvision au efectuat un test comparativ intre rezultatele generate de o camera full HD (1080p) cu o rata a cadrelor de 25fps, in diferite medii de functionare si bineinteles producand imagini in H.264/H.265/H.264+. S-au efectuat teste intr-o cafenea si o intersectie de drumuri. Ideea testului consta intr-o comparatie a bitrate-ului instant produs de camera in acelasi mediu si cele trei tipuri de compresii disponibile. Conform rezultatelor din tabelul de mai jos s-a obtinut o imbunatatire a bitrate-ului de 47.8% intre H.264 si H.265, respectiv 83.7% intre H.264 si H.265+.
Extrapoland aceste valori pentru 24 de ore de monitorizare, 12 ore pe timp de zi si 12 ore pe timp de noapte s-au obtinut urmatoarele rezultate care vizeaza capacitatea de stocare necesare retentiei.
In cazul monitorizarii interne, dimenisiunea inregistrarilor a fost redusa cu pana la 82.5% intre rezultatele obtinute de H.264 si H.265+. In cazul monitorizarii stradale, dimensiunea a fost redusa in favoarea H.265+ cu 79.4%. Prin urmare algoritmul intelient H.265+ poate reduce semnificativ dimensiunea fisierelor video intr-o monitorizare continua fapt ce se traduce in reducerea costurilor pentru asigurarea unei sufieciente capacitati de stocare pentru a face fata informatiilor primite de la camere.
Pentru cei interesati, exista un white-paper in care este descris noul algoritm H.265+ disponibil pe www.hikvision.com.