Sisteme de control acces

1
2668

Sisteme de control al accesului

control acces

Control accesul este un sistem de securitate a obiectivelor care supravegheaza intrarile si usile prin utilizarea dispozitivelor electronice. Control accesul nu este doar un deschizator electronic sau electromecanic de usi, ci este un procedeu de creare a unui mediu inconjurator mai sigur. De fapt, control accesul face imposibila patrunderea persoanelor neautorizate in zonele cu restrictii.
Utilizarea unui sistem de control acces nu se face doar pentru a limita accesul persoanelor neautorizate in zone protejate, ci si pentru controlul persoanelor autorizate in zonele care le sunt destinate prin verificarea orei si datei de intrare si de iesire.
Acest lucru se face prin asocierea unui cod de securitate caruia i se asociaza date despre cel identificat (nume, data nastere, poza, etc). Codul de identificare va fi recunoscut de catre un cititor care poate deschide intrarea si permite accesul in zona restrictionata, sau nu.

Functiile sistemului de control acces:
– Interzicerea accesului neautorizat al persoanelor si vehiculelor in zonele de securitate ale obiectivului
– Anuntarea operatorilor cu privire la tentativele de patrundere neautorizata la nivelul inelelor de securitate, cu indicarea filtrului unde au loc acestea
– Alarmarea sistemului de supraveghere video cu scopul comutarii pe monitoare a camerelor video care supravegheaza filtrul violat
– Facilitarea obtinerii de situatii si de rapoarte privind prezenta, circulatia si raspandirea personalului in zonele de securitate ale obiectivului
– Dezactivarea automata sau manuala a filtrelor in cazul situatiilor de panica si in cazul calamitatilor

Componentele unui sistem de control acces:
– Mijloacele de identificare a subiectiilor care doresc sa treaca dintr-o zona in alta(cititoare de proximitate, cititoare magnetice, dispozitive biometrice, etc)
– Mijloacele de evaluare a autorizarii pe care o poseda fiecare persoana, in parte(centrale de control acces cu softuri specializate)
– Echipamente ce permit intrarea dintr-o zona in alta (yale, bariere, turnicheti, etc).
Sisteme biometrice de recunoastere
Aceste sisteme de securitate sunt varful tehnologiei in sistemele de control al accesului, partile corpului uman implicate in acest proces sunt: fata, vocea, ochii, mana, varful degetelor.
Un sistem de recunoastere biometrica este un echipament care detecteaza amprenta caracteristicii biometrice a persoanei si o compara cu imaginea inregistrata in memorie anterior cu scopul de a verifica punctele de coincidenta.

1 COMENTARIU

  1. […] grad de protectie marit. Pentru a creste acest grad putem alege sa instalam module suplimentare de control acces sistemului antiefractie (daca acesta suporta extensie de control acces) sau utilizand diferite […]

LĂSAȚI UN MESAJ


3 + 7 =