Ce este RFID ?

0
4745

RFID este prescurtarea termenului englez Radio-Frequency Identification (Identificare prin frecvență radio). Este o tehnica de identificare automată care se bazează pe stocarea și regăsirea datelor fără atingere, la distanță, prin unde radio, folosind dispozitive numite etichete RFID  și transpondere RFID. Tehnologia necesită o cooperare a unui aparat cititor de RFID cu eticheta RFID.

O etichetă RFID este un obiect mic sau foarte mic (chiar sub 1 mm x 1 mm) care poate fi aplicat sau încorporat în principiu în orice produs sau obiect, dar și în corpul animalelor sau persoanelor, cu scopul de identificare și urmărire, folosind undele radio. Unele etichete pot fi citite de la mulți metri depărtare, chiar mult peste 50 m, iar eticheta se poate afla și în afara razei de vedere a cititorului de RFID. Etichete RFID conțin cel puțin două părți: un circuit integrat (cip) pentru stocarea și prelucrarea de informații, modulare și demodulare a unui semnal de radio (RF), și o antenă pentru recepționarea și transmiterea de semnale radio.

keyfobs-rfid-tokens-wristbands                passive_rfid_tag

Astăzi tehnologia RFID este deja folosită în domenii foarte numeroase. Un exemplu este lanțul de aprovizionare al întreprinderilor, pentru a îmbunătăți eficiența inventarelor, pentru urmărirea produselor în cursul fabricației și pentru managementul produselor.

Alte exemple care sunt deja automatizate cu ajutorul RFID:

  • măsurarea timpului realizat la cursele atletice;
  • urmărirea produselor (vacile unei cirezi, cărțile unei biblioteci, transcontainerele unui vapor);
  • autentificarea persoanelor care doresc să intre în zone speciale;
  • paza și inventarierea în muzee.

Din cauza miniaturizării permanente a etichetelor RFID, ajunsă până acolo încât ele sunt din ce în ce mai greu de văzut și recunoscut cu ochiul liber, a apărut și o problematică gravă – cea a potențialului pentru spionaj aproape invizibil, în cele mai diverse domenii.

webMethods_RFID_121703

 

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


4 + = 8