În ultimele zile, sistemele de automatizare a casei vin cu atât de multe tehnologii dezvoltate, încât este imposibil sa nu gasesti echipamentul de care ai nevoie.
Datorită dezvoltării software-ului IoT, un sistem de automatizare a casei poate schimba vieți, literalmente. Prin urmare, utilizarea dispozitivelor smart home îți va face existența mai ușoară pentru că îți permite controlul asupra dispozitivelor electrice, prin intermediul unui smartphone/computer.
Înainte de a investi într-un sistem smart home, asigură-te că ai gasit unul care se va plia pe nevoile tale. Și mai mult, ia în considerare tehnologia folosită de dispozitiv și compatibilitatea pe care aceasta o oferă.
Care sunt principalele tehnologii folosite în domeniul smart home?
- WiFi
Ai deja o rețea WiFi acasă? Dintr-odată toate parcă devin mai ușoare. Dispozitivele smart home sunt proiectate să lucreze cu WiFi; cu toate astea, prea multe dispozitive conectate la rețea ar putea încetini procesul acestora de a executa sau a răspunde comenzilor. Ține minte că tehnologia WiFi este mare consumatoare de energie.
- Li-Fi
Această tehnologie relativ nouă folosește lumina pentru comunicarea între dispozitive. Folosirea ei vine cu avantaje precum o lățime de bandă mai mare, funcții speciale în arii vulnerabile la interferențe electromagnetice și o viteză de răspuns mult mai mare. Pentru cei care sunt economi cu energia consumată, aceasta este soluția pentru voi; este preferată în detrimentul WiFi, Bluetooth și IR.
- Bluetooth
Vechiul Bluetooth este acum folosit de companii care proiectează becuri și încuietori smart. Folosirea acestei tehnologii într-un sistem wireless smart home vine cu avantaje semnificative. Aceasta are un consum de energie redus și permite conectarea a mai multe dispozitive care au aceleași caracteristici de conectivitate.
- Z-Wave
Chiar dacă folosește aceleași protocoale WiFi și frecvență radio, tehnologia Z-Wave este diferită în multe feluri. Este economică din punct de vedere al consumului de energie, îmbunătățește comunicarea dintre dispozitive și este compatibilă cu foarte multe brand-uri. Protocolul se aplică termostatelor, ferestrelor automate, sistemelor de alarmă/supraveghere, încuietorilor și chiar și unor piscine automatizate.
- ZigBee
Proiectat inițial pentru nișa comercială, acest protocol a devenit între timp, unul rezidențial. Este o tehnologie ce consumă puțină energie, are un cost mic, se bazează pe frecvențe radio și este folosită pentru a crea arii personale de rețea. Acest protocol este personalizabil din multe puncte de vedere, poate funcționa cu mai multe dispozitive simultan, folosește un nivel mic de electricitate și poate elimina necesitatea bateriilor în unele cazuri.
Merită să investești într-un sistem smart home?
Răspunsul este da. Un sistem smart home wireless, chit că reprezintă o investiție mare la început, va rămâne pentru restul vieții și va adăuga un plus de valoare casei tale pe piața imobiliară. Printre altele, acesta oferă:
- Siguranță, dându-ți posibilitatea de a instala singur întregul sistem;
- Confort, ușurând viața zilnică;
- Economie la energia electrică și implicit economie financiară;
- Flexibilitate în configurare;
- Ușurință în instalare.