10 trenduri în domeniul securității din ultimul deceniu

0
910

Pe masură ce trece timpul, din când în când, o retrospectivă a trecutului este bine venită.

Am alcătuit acest articol pentru a îți forma o imagine a ultimilor 10 ani în ce privește securitatea cu echipamente fizice și in același timp, un top al dispozitivelor care au avut un impact uriaș asupra industriei și afacerii securității.

  • Dominarea IP: mutarea pe sectorul IP este în floare pe măsură ce dispozitivele și  sistemele de supraveghere evoluează.

Sistemele și camerele de supraveghere IP au fost prin preajmă de la finalul anilor ’90; cu toate astea, de abia în 2010-2011 tehnologia IP a ăntrecut-o pe cea analog în ce privește vânzările.

Acest lucru a avut o stransă legătură cu apariția tehnologiei de compresie video H.264 în camerele IP ce ofereau imagini mult mai calitative la un punct de preț accesibil.

Din acel moment, tehnologia IP, fie că este pentru video, control acces, interfoane sau alte aplicații, continuă să evolueze la un ritm extrem de alert. Astăzi, soluțiile de securitate IP sunt prima alegere pentru utilizatorii care doresc capabilități îmbunătățite și mai multă flexibilitate, totul în timp ce mențin un buget prestabilit.

  • Deschidere: deținerea mai multor variante duce la preferințe în arhitectura deschisă

Timp de ani de zile soluțiile analog au fost norma standard. DVR-urile și camerele erau “împerecheate” direct de către un singur vânzător, lăsând consumatorul fără puterea alegerii.

Atunci cand consumatorii voiau să opteze pentru soluții mai moderne, aceștia erau lăsați cu puține variante sau mai rău, fără posibilitatea alegerii. La finalul deceniului trecut, cei mai mulți consumatori se simțeau prinși în capcană și luau în considerare înlocuirea întregului echipament de supraveghere.

Pe măsură ce tehnologia IP a acaparat teren, la fel au făcut și preferințele pentru opțiuni mult mai flexibile precum soluțiile arhitecturilor deschise. Utilizatorii finali au putut, în sfârșit, să aleagă dispozitive și soluții specifice pentru aplicațiile lor și aveau siguranța că se pot răzgândi în orice moment și că nu sunt blocați cu alegerea făcută.

Astăzi, deschiderea arhitecturii sistemelor este o caracteristică standard, în special în ce privște controlul accesului; și nu este limitată la dispozitivele sau sistemele noi.

Evoluția conceptului de deschidere a dus la unificarea/combinarea diverselor soluții de securitate într-o singură platformă de gestiune.

  • Adâncimea integării: furnizorii VMS extind și mai mult capabilitățile dispozitivelor destinate utilizatorilor

Pe măsură ce interesul pentru sistemele de gestiune video (VMS) a crescut, producătorii au investit resurse semnificative pentru integrarea dispozitivelor.

Utilizatorii finali au vrut opțiunea alegerii, așa că vânzătorii au fost și mai determinați spre a oferi mult mai multe camere și dispozitive de securitate.

În același timp, protocoalele de interoperabilitate precum ONVIF au început să capteze atenția ajutând la eficientizarea procesului de integrare.

S-a schimbat situația atunci când vanzătorii VMS au început să își îndrepte eforturile spre a oferi mai mult decăt o integrare a camerelor de supraveghere. La urma urmei, acestea reprezentau mult mai mult decât doar oferirea unor imagini.

Oferirea integrării la un nivel mai profund făcea o mare diferență în piața VMS. Dintr-odată, utilizatorii finali nu mai erau atât de preocupați de tipul camerei pe care sa îl aleagă, ci de modul în care ar putea folosi capabilitățile dispozitivelor și datele colectate de la ele.

  • Analize: utilizatorii se bazează mai mult pe video și alte analize pentru a depista amenințările

De-a lungul anilor, analiza video a dat piept cu multe critici. În prima perioadă, nivelul mic de acuratețe și multitudinea de alarme false au stârnit dubii și îndoieli în ce privește capabilitatea.

Chiar dacă mulți se îndoiau de încrederea oferită de software-urile conduse de analiză, lucrurile s-au schimbat între timp; cele mai multe camere oferă diverse analize încorporate. Să nu uităm nici de analiza și detecția feței, care a evoluat fantastic de bine de-a lungul timpului.

Chiar și analiza pe bază de software nu mai este ce obișnuia să fie în trecut. Astăzi, tot mai mulți utilizatori finali, mai ales cei cu medii mai largi și mai complexe, se bazează pe analize pentru a își da seama ce se întâmplă în ce privește securitatea ariilor lor.

Mai mult ca oricând, utilizatorii depistează posibile pericole folosind tehnologia virtuală tripwire sau detecția obiectelor și își protejează intimitatea prin anonimizarea video.

Dezvoltările în tehnologia Deep Learning și AI vor ajuta constant la îmbunătățirea rezultatelor în supravegherea video.

  • Acces: nevoia de flexibilitate și inteligență accelerează inovațiile în controlul accesului

Într-o perioadă mai veche din deceniul trecut, integrarea cititoarelor de card cu camerele de supraveghere era un mare stimulent pentru a trece la tehnologia controlului accesului IP.

Cu toate astea, mulți utilizatori au întămpinat dificultăți ăn justificarea costurilor și eforturilor eliminării cablurilor RS-485, actualizării controllerilor pentru uși și migrarea bazelor de date pentru carduri.

Aceste lucruri au fost valabile doar atâta timp cât tehnologia a evoluat destul pentru a simplifica procesul de migrare la controlul accesului IP. Au fost scoase pe piață dispozitive precum controllere inteligente, dând utilizatorilor libertatea de a păstra unele elemente hardware existente ale ușilor.

Noile elemente hardware PoE și wireless necesită foarte puțină cablare, ceea ce a redus semnificativ costurile de instalare și cele de muncă. Uneltele de import pentru date au simplificat, de asemenea, transferul acestora de la cititoarele de card la noile sisteme de control al accesului.

Inovațiile în controlul accesului nu încetează. Biometria a început să se bucure de o creștere bruscă în popularitate, oferind nivele avanasate de securitate și o îmbunătățire imensă în ceea ce privește domeniul urmăririi.

Pe lângă asta, mai are loc o schimbare majoră: controlul accesului nu mai oscilează doar în jurul cardurilor și al ușilor pentru a garanta accesul. Totul se învârte în jurul gestiunii identităților persoanelor care interacționează cu organizația.

  • Operațiuni: raționalizarea datelor de securitate duce la eficientizarea operațiunilor

Sistemele de securitate (alarmă/supraveghere) au fost, la un moment dat, folosite pentru pentru securitate. Astăzi, utilizatorii pricepuți realizează faptul că valoarea tehnologiei de securitate se poate extinde la afacerile de zi cu zi.

De asemenea, vânzătorii de echipamente oferă unelte care îi ajută pe consumatori să înțeleagă mai bine mediul în care se află. Acest lucru reprezintă în trend care continuă să acapareze teren pe piață.

Spre exemplu, spitalele folosesc controlul accesului pentru a păstra camerele sterile, necontaminate. Aeropoartele sincronizează actualizarile despre zboruri cu ajutorul sistemelor de securitate pentru a gestiona mai bine schimbările porților și fluxul mulțimii.

Cu ajutorul unei înțelegeri mai bune în ce privește tehnologia, organizațiile pot simplifica procese întregi și pot găsi noi căi de a îmbunătăți eficiența și serviciul pentru clienți.

  • Orase smart: IoT și partajarea datelor permit departamentelor orașelor să lucreze mai inteligent și mai rapid

Înainte ca termenul de “oraș smart” să reprezinte vreun titlu de știre, multe departmente de conducere a orasului operau în silozuri. Informațiile erau rareori împărtășite între entități și ineficiența domnea “ca la ea acasă”.

Toate astea s-au schimbat pe masură ce tot mai multe dispozitive au intrat în rețea și IoT și-a făcut apariția. Orașele de pretutindeni au început să caute căi de a folosi aceste rețele în creștere a senzorilor conectați (camere, iluminare stradală etc.), pentru a oferi o experiență urbană mai bună și mai sigură.

Lucrul acesta a fost făcut prin investiția în tehnologia de securitate care facilitează colaborarea și partajarea de informații între părțile interesate.

Astăzi, interesul pentru soluțiile pentru comunitate crește continuu. Afacerile private investesc în supravegherea video și oferă acces forțelor de ordine la datele colectate, pentru a gestiona mai eficient și mai rapid eventualele situații de urgență.

  • Cloud: serviciile Cloud capătă teren pe măsură ce echipele de securitate devin mai agile

Soluțiile Cloud au avut parte de mult scepticism acum câțiva ani. Inițial, întrebarea se oprea la securitatea datelor, în sensul în care companiile erau sceptice cu incredințarea datelor lor și stocarea lor într-un centru diferit față de locația firmei.

Acest lucru a luat o întorsatură în momentul în care entitățile publice și private largi au început să folosească serviciul Cloud pentru a extinde rapid spațiile de stocare sau pentru a adăuga straturi de redundanță. Ei au făcut acest lucru în timp ce și-au păstrat sistemele de la locație în continuă funcționare.

Mediul de afaceri a transferat în Cloud componentă cu componentă, pe rând, fie că a fost vorba de o cameră, o facilitate sau o aplicație. Pe lângă asta, fără nevoia serverelor, echipele de securitate au desfășurat noi sisteme mult mai rapid, cu puțină implicare din partea echipelor IT și investiții minime.

Aceste avantaje continuă să împingă înainte adoptarea serviciilor Coud la o scară mult mai mare. Astăzi, organizațiile de toate dimensiunile, inclusiv afacerile mici și cele cu resurse limitate, toate funcționează pe baza serviciului Cloud.

  • Securitatea cibernetică: creșterea infracțiunilor cibernetice a alimentat nevoia unei elasticități cibernetice mai puternice

Dacă ai fi întrebat pe cineva din industria securității dacă își face griji cu privire la atacurile cibernetice, aceștia nu ar fi acordat atâta importanță problemei precum se întâmplă astăzi. Argumentul de apărare îl reprezenta faptul că aveau sisteme la locație, ce nu necesitau conexiune la internet.

Repede-înainte până astăzi și toată lumea vorbește despre securitatea cibernetică. De la păstrarea parolei originale de la producător în ce privește dispozitivele de securitate, la amânarea actualizărilor de software, toată lumea înțelege acum că vulnerabilitățile cibernetice vin din orice lucru marunt ignorat.

Ca răspuns, vânzătorii de soluții de securitate oferă ghiduri și echipamente integrate pentru a ajuta utilizatorii să combată atacurile cibernetice.

  • Intimitatea: noua legislație creează o cerere pentru o mai bună protecție a vieții private

Pe măsură ce tot mai multe orașe și afaceri și-au extins aria supravegherii video, s-au mărit și îngrijorările cu privire la folosirea etică a supravegherii și intimitatea personală.

Cu toate astea, acest subiect a început să fie dezbătut în detaliu de abia recent; asta datorită faptului că guvernele pun mai multă responsabilitate pe afacerile care colectează, gestionează și stochează informațiile personale. Datorită penalităților mari și usturătoare, organizațiile vor soluții care să îi ajute să protejeze mai bine informațiile personale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


6 + 1 =