Vulnerabilitate in sistemul Android – StageFright

0
1859

Sistemul de operare Android ar putea fi atacat printr-un un simplu MMS

 

De curand a fost descoperita o vulnerabilitate in sistemul de operare Android, numita “StageFright” care poate fi declansata fara o interactiune specifica a utilizatorului.

Aceasta vulnerabilitate exista in codul sursa a sistemului Android inca de la versiunea 2.2 si poate fi declansata prin primirea unui simplu MMS infectat care va poate pune telefonul la indemana unor raufacatori.

Mai multi producatori de telefoane mobile au decis sa atribuie acestei componente, numita “Stagefright”, permisiuni de sistem destul de mari, astfel incat aceasta vulnerabilitate o face destul de periculoasa. Respectivele permisiuni pot da unui hacker drepturi depline asupra telefonului infectat, acesta putand controla tot continutul.

La nivel global se vorbeste ca un procent de peste 90% dintre telefoanele mobile inteligente este posibil sa fie infectate sau sunt vulnerabile in fata acestei amenintari informatice.

Momentan se spune ca nici programele antivirus pentru Android nu va pot proteja in fata acestui virus pentru ca nu au destule permisiuni astfel incat sa poate bloca respectivele MMS-uri.

Tehnicienii si programatorii de la Google se grabesc sa lanseze cateva patch-uri prin care sa amelioreze si chiar sa repare aceasta vulnerabilitate. Respectivele patch-uri vor veni cel mai probabil OTA si vor fi anuntate prin notificari.

stagefright-detector_w_600

Pana atunci, utilizatorii de smartphone sunt sfatuiti sa fie proactivi si sa blocheze primirea si deschiderea automata a mesajelor multimedia (MMS).

De asemenea acestia trebuie sa nu deschida mesajele multimedia primite de la persoane necunoscute si sa isi updateze periodic sistemul de operare

Cum sa blocati deschiderea automata a MMS-urilor in principalele aplicatii de mesagerie:

Aplicatia de mesaje: Meniu – Setari – MMS – debifati casuta “Descarcare automata mesaje multimedia”

Messenger: Meniu – Setari –Avansat – debifati casuta “Descarcare automata”

Hangouts: Meniu – Setari – SMS – debifati casuta “Descarcare automata mesaje”

 

Posesorii unor anumite telefoane par sa fie mai norocosi daca si-au actualizat in ultimul timp software-ul. Acestia s-ar putea sa fi scapat de amenintare, dupa cum zice Google intr-un comunicat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


3 + 8 =