Multi dintre noi dorim sa detinem medii de stocare cat mai bune, avand capacitati cat mai mari, viteze de transfer ridicate si viabilitate cat mai mare.
Spre deosebire de Hard-disk-urile clasice (HDD) ce sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate in miscare (platane ce pot fi confectionate din sticla), SSD-urile (solid state drive) sunt medii ce folosesc numai microcipuri ce detin memorii nevolatile fara a implica elemente in miscare.
SSD-urile bazate pe tehnologia DRAM detin timpi de acces ultrascurti (de ordinul a 10 milisecunde) si au un capacitor (baterie interna) ce ajuta la retinerea datelor atunci cand este intrerupta alimentarea, asigurand energia necesara transferarii datelor din RAM in memoria interna; la revenirea tensiunii datele sunt relocate in memoria RAM.
Pentru a oferi o gama larga de utilizare, SSD-urile folosesc conectori asemanatori celor HDD (FCI/SAS – pentru servere; SATA/USB/IDE etc.- pentru diferite sisteme).
Spre deosebire de mediile cu elemente in miscare ce prezinta sensibilitate la soc foarte mare, aceste medii fixe pot fi utilizate cu usurinta in dispozitivele portabile si nu numai; HDD-urile sunt construite in jurul unui disc ceea ce face ca dimensiunile lui sa respecte un anumit standard, SSD-urile utilizand doar microcomponente pot fi realizate in diferite forme fara a afecta celelalte componente interne ale unui ansamblu.